Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Менше антибіотиків: новий додаток для смартфонів виявляє вушні інфекції з точністю 93%

Важливо

Точно діагностувати вушні інфекції у дітей покликана програма для смартфонів зі штучним інтелектом (ШІ), яку розробили вчені Піттсбурзького університету (США). Новинка може допомогти зменшити непотрібне використання антибіотиків у маленьких дітей та підвищити точність діагностики.

Про це розповідає Interesting Engineering.

Вчені з університету Піттсбурга розробили та описали застосунок для смартфонів, який використовує ШІ для точної діагностики вушних інфекцій або гострого середнього отиту.

Система аналізує коротке відео барабанної перетинки, зняте за допомогою отоскопа, підключеного до мобільного телефону. Цього достатньо для отримання простого діагнозу.

Барабанна перетинка здорової людини (ліворуч) та хворої на гострий середній отит (праворуч). Зображення -Alejandro Hoberman

За словами дослідників, приблизно 70% дітей хворіють на вушну інфекцію ще до того, як їм виповниться 1 рік. Іноді гострий середній отит неправильно діагностують – плутають з іншими схожими захворюваннями, що призводить до непотрібного лікування антибіотиками. Дослідники сподіваються, що новий застосунок допоможе швидко поставити правильний діагноз та підібрати дитині лікування.

В ході роботи над додатком вчені зібрали та проаналізували 1151 відеозапис барабанних перетинок 635 дітей – пацієнтів педіатричних відділень у період з 2018 до 2023 рік. З них 921 запис використовувався для навчання ШІ, а решта 230 – для тестування.

Нова система продемонструвала точність 93%. Для порівняння: минулі дослідження показали, що точність медичних працівників при діагностуванні гострого середнього отиту варіюється від 30% до 84%, залежно від професійних навичок лікаря та віку дітей, які обстежуються.

Дослідники розраховують, що їхня технологія незабаром зможе широко застосовуватись у клініках та лікарнях для підвищення точності діагностики захворювань та прийняття рішень щодо лікування.

Як розповідало раніше BitukMedia, у США з’явилася програма, яка розпізнає депресію. Вона аналізує вираз обличчя і використовує для цього фотографії зі смартфона. Mood Capture може допомогти з ранньою діагностикою розладів психіки. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі