Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Київська облрада створила пам’ятку природи для охорони рідкісної червонокнижної рослини

Важливо

Київська обласна рада затвердила пам’ятку природи “Різнобарвна” для охорони червонокнижної рослини – брандушки. Це перший на Київщині заповідний об’єкт для охорони цієї рідкісної рослини.

Про це розповідає Green Post.

Заповідний обєкт створений він біля Миронівки. Це місце вже понад 100 років було відомо ботанікам, вони написали про брандушку багато статей, але нічого не зробили для ії охорони.

І от тепер Київський еколого-культурний центр (КЕКЦ) , за підтримки депутата Київської обласної ради, голови Екологічної комісії Київської обласної ради Романа Титикало, розробив проєктну документацію для заповідання популяції цієї брандушки і нарешті вона взята під охорону.

Брандушка різнобарвна, або брандушка різнокольорова — багаторічна рослина родини пізньоцвітових. Вид занесений до Червоних книг України, Молдови, Росії. Це декоративна і лікарська культура.

Брандушка різнокольорова. Фото – КЕКЦ

Основна загроза рослині, як зазначають у КЕКЦ, антропогенна трансформація місць, де вони ростуть, випасання худоби в зимовий період, розорювання степів та лісорозведення на степових ділянках, надмірне рекреаційне навантаження, збирання з метою продажу, викопування бульбоцибулин. Причини зміни чисельності – розорювання, терасування та заліснення схилів, інтенсивний випас, збирання букетів.

Як розповідало раніше BitukMedia, у найчистішому київському озері знайшли рідкісну рослину, що харчується комахами і ракоподібними.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі