Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Харчується комахами і ракоподібними – у найчистішому київському озері знайшли рідкісну рослину

Важливо

У найчистішому озері Києва із назвиою Відро у Голосіївському районі знайшли альдрованду пухирчасту. Це унікальна червонокнижна рослина. Вона навчилася захоплювати та перетравлявати личинок комах та ракоподібних під водою.

Про це написав на сторінці Київського еколого-культурного центру у Facebook його голова Володимир Борейко.

Альдрованда – це дрібна багаторічна занурена у воду трав’яниста рослина коренів немає, та вільно плаває у водоймищі. При подразненні ніжних волосків, що знаходяться на поверхні листа, він складається вздовж, при цьому краї знаходять один на один. Дрібні водяні личинки і ракоподібні, які потрапляють в цю пастку, перетравлюються рослиною, розповів Борейко.

Альдрованду випадково виявили на озері Відро члени експедиції КЕКЦ. Ця рослина любить виключно чисті водоймища, пояснює еколог. Названа вона на честь італійського вченого епохи Відродження Уліссе Альдрованді (1522-1605), засновника ботанічного саду в Болоньї (одного з перших у Європі).

Нажаль, відзначають активісти, через плани забудовників озеру Відро загрожує зникнення.

Як розповідало BitukMedia, на острові Борнео дослідники виявили пальму під назвою Pinanga subterranea (“підземна пінанга”). Вона цвіте та плодоносить під землею. Але деякі загадки цієї рослини ботаніки ще досі не розгадали.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі