Четвер, 9 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Квітне під землею: ботаніки виявили парадоксальну пальму

Важливо

На острові Борнео дослідники виявили пальму під назвою Pinanga subterranea (“підземна пінанга”). Вона цвіте та плодоносить під землею. Але деякі загадки цієї рослини ботаніки ще досі не розгадали.

Про це пише The Guardian.

Вчені приголомшені, тим як парадоксально квітнуть і приносять плоди ці пальми. Вони припускають, що ці дерева можуть запобігати етапам запилення та розсіювання. 

Вже відомо, що поїдають і розносять плоди Pinanga subterranea бородаті свині. “Проте ще доведеться з’ясувати, як і ким запилюються квіти”, – заявив один із учасників дослідницької групи Бенедикт Кунхойзер.

Раніше ботанкас було відомо лише про одну рослину, яка цвіла і плодоносила під землею — підземна орхідея.

Пальма Pinanga subterranea вже була відома місцевому населенню, проте довгий час залишалася непомітною для вчених. За більш тісної співпраці з громадами корінних народів, відкриття могли б зробити раніше.

Плоди Pinanga subterranea їдять і розсіюють бородаті свині, але спосіб опилення невідомий. Фото – Royal Botanical Gardens, Kew

У плодів рослини солодкий смак, з досить густою м’якоттю та соковитою текстурою. “Ми досі не знаємо про інші види використання рослини, і є багато речей, які досі залишаються загадкою”, – зазначив Бенедикт Кунхойзер. За його словами, ботаніки здебільшого націлені на вивчення наземного життя рослин, проте ця знахідка демонструє –  вченим необхідно виходити за межі того, що помітно одразу.

Як розповідало раніше BitukMedia, в Італії в археологічному парку фігове дерево виросло не з того боку. Смоківниця буквально звисає з склепіння стародавньої печери. Це дерево ніби кинуло виклик гравітації.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі