Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Не лише для ритуалу – науковці зробили моторошне припущення про первісних людей

Важливо

Бріана Побінер, палеоантрополог з Національного музею природознавства у Вашингтоні, проаналізувала викопні людські решки у Африці. Сліди від порізів на одній із кісток навели її на думку, що кістка належала жертві канібалів. Знахідці 1,45 млн років.

Про це повідомляє CNN.

Скам’янілу гомілку знайшли у колекці Національного музею Кенії, Національного музею Найробі.

Побінер шукала на кістках сліди від зубів диких тварин, а знайшла сліди кам’яних знарядь, як вона припускає.

“Ці порізи дуже схожі на ті, що я бачили на скам’янілих рештках тварин, яких обробляли для вживання в їжу”, – каже науковиця.

Співавтор дослідження Майкл Панте, палеоантрополог з Університету штату Колорадо, створив 3D-моделі на основі зліпків слідів на кістці. Він порівняв їх із 898 слідами різних травм на кістках – подряпин від зубів та різних ударів.

І хоча Побінер не ділилася своєю теорією, Панте теж дійшов висновку, що предки сучасних людей, схоже, їли один одного. Хтось тримав кам’яне знаряддя і рухав ним в одному напрямку кілька разів, що характерно для освіжовування туші.

Дев’ять з 11 слідів на скам’янілій кістці (номери від 1 до 4 і від 7 до 11) є слідами від нарізів кам’яних знарядь. Мітки 5 і 6 були ідентифіковані як сліди зубів.

Хто саме став жертвою канібалів, сказати не вдається, адже гомілкова кістка не надає стільки інформації, як череп чи хоча б щелепа. Спочатку її власника ідентифікували як австралопітека Бойсея, а у 1990 році як людину прямоходячу.

Складні знаряддя праці характерні для роду Homo, який включає наш вид, Homo sapiens. Але останні дослідження показали, що інші стародавні гомініни могли використовувати кам’яні знаряддя ще раніше.

Тож далекі пращури людей вбивали своїх сородичів та представників інших видів не лише для примітивних ритуалів.

Фото: Jennifer Clark

Як повідомляло BitukMedia, aрхеологи з Каліфорнійського державного університету розкрили подробиці людських жертвоприношень у давніх жителів Центральної Америки. Вони вже три роки ведуть в Белізі розкопки печери майя, що отримала назву Печери опівнічного жаху. В зубах жертв ритуалів знайшли таємничу блакитну нитку. Вчені мають кілька версії, как вона туди потрапила.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі