П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Лавра і могила Шевченка: ЮНЕСКО внесло 20 культурних обʼєктів України до списку цінностей під посиленим захистом

Важливо

Комітет ЮНЕСКО підтримав ініціативу українських відомств щодо внесення 20 об’єктів України до Міжнародного списку культурних цінностей, які перебувають під посиленим захистом.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики (МКІП), передає Укрінформ.

МКІП за підтримки Постійного представництва України при ЮНЕСКО, Міністерства оборони України підготувало запит до Секретаріату Гаазької конвенції щодо внесення 20 об’єктів до Міжнародного списку культурних цінностей, які перебувають під посиленим захистом. Під час засідання Комітет ЮНЕСКО підтримав ініціативу.

Під посиленим захистом тепер перебувають більшість об’єктів, які вже входять до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО або перебувають у попередньому списку. Не враховували лише об’єкти на тимчасово окупованих територіях, а також історичний центр Одеси й Чернігова.

Йдеться про Собор Святої Софії та пов’язані з ним монастирські споруди, Києво-Печерську Лавру, ансамбль історичного центру у Львові, резиденцію Буковинських і Далматинських митрополитів. Водночас серед 20 об’єктів є шість церков карпатського регіону, а саме: Ясінянська церква Вознесіння Господнього, Жовківська церква Пресвятої Трійці, Матківська церква Введення в храм Пресвятої Богородиці, Нижньовербізька церква Різдва Пресвятої Богородиці, Потелицька церква Зіслання Святого Духа, церква Зіслання Святого Духа в Рогатині.

Водночас посилять захист геодезичної дуги Струве у пунктах Катеринівка, Баранівка, Фельштин, Старо-Некрасівка, а також Астрономічної обсерваторії Київського національного університету, будівлі Державної промисловості в Харкові, Науково-дослідних інститутів – Астрономічної обсерваторії Одеського національного університету та Миколаївської астрономічної обсерваторії.

Захистять і культурний ландшафт каньйону в Кам’янці-Подільському, дендрологічний парк “Софіївка”, могилу Тараса Шевченка та Державний історико-природничий музей-заповідник.

У МКІП зауважують, що сторони-учасники Комітету підтвердили свою готовність надавати допомогу Україні, зокрема на екстрені потреби. 

До списку об’єктів світової спадщини, які перебувають під загрозою, у січні 2023 року внесли центр Одеси. У липні до мвста прибула місія ЮНЕСКО для проведення оцінки шкоди, яку російські удари нанесли культурним і релігійним об’єктам.

Як повідомляв Укрінформ, місія ЮНЕСКО підготує всеосяжний звіт про шкоду, завдану ракетними ударами всесвітній спадщині в Одесі, для зустрічі країн-учасниць Гаазької конвенції у грудні. Звіт може бути використаний як доказ в міжнародних судах.

Як розповідало раніше BitukMedia, у Національній музичній академії України ім. П.І.Чайковського відкрили першу в світі музичну кафедру ЮНЕСКО “Музика, освіта, наука – заради миру”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі