П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Аналізує вираз обличчя: розробили додаток, який визначає депресію по фото

Важливо

У США з’явилася програма, яка розпізнає депресію. Вона аналізує вираз обличчя і використовує для цього фотографії зі смартфона. Mood Capture може допомогти з ранньою діагностикою розладів психіки. Розробники вважають, що технологія стане загальнодоступною упродовж п’яти років.

Про це повідомляє EurekAlert.

Дослідники з Дармутського університету (США) заявили про створення першої програми для смартфонів, яка використовує ШІ та системи розпізнавання облич, щоб надійно виявити початок депресії ще до появи ранніх симптомів.

Програма Mood Capture робить фото щоразу, коли людина розблокує пристрій за допомогою FaceID. Потім вбудовані нейромережі фіксують клінічні ознаки депресії за рухами очей та голови.

Модель ШІ встановлює зв’язки між виразами облич та деталями фону, які, як з’ясувалося, важливі для прогнозування тяжкості депресії, такими як погляд у вічі, зміни у виразі обличчя та оточення людини. Згодом MoodCapture визначає особливості зображення, характерні для певного користувача. Наприклад, якщо хтось постійно з’являється з похмурим виразом обличчя в тьмяно освітленій кімнаті протягом тривалого часу, модель ШІ може зробити висновок, що у цієї людини розвивається депресія і рекомендує звернутися до лікаря.

MoodCapture визначає, чи були в учасника симптоми депресії на основі рис обличчя, освітлення та фонових об’єктів.

У процесі створення Mood Capture брали участь 177 добровольців з тяжким депресивним розладом. Фронтальні камери їхніх смартфонів зробили понад 125 тис. знімків. На фінальному етапі навчання нейромережі чітко визначали стан учасників експерименту у 75% випадків.

Надалі дослідники планують підвищити точність діагностики до 90%. Це дозволить користувачам оперативніше реагувати на погіршення свого стану.

Дослідники зазначають, що програма зможе ненав’язливо контролювати стан користувача. Люди використовують програми для розпізнавання облич, щоб розблокувати телефони сотні разів на день, а MoodCapture працює аналогічним чином і при цьому не вимагає складних дій.

Як розповідало раніше BitukMedia, лікарі із Івано-Франківської, Львівської та Сумської областей почали використовувати ШІ для діагностики туберкульозу. Він зображує знімок легень у вигляді теплової карти, що дає можливість виявити ураження із ймовірністю від 1% до 100%.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі