Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Схожа на інопланетну істоту: в Антарктиці зняли рідкісну гігантську медузу-фантома (ВІДЕО)

Важливо

Трьох гігантських фантомних медуз вдалося зафільмувати підводним апаратам в антарктичних водах. Stygiomedusa gigantea помітили  дослідники з Viking Expeditions на глибині 80-280 метрів, хоча зазвичай ці істоти віддають перевагу глибині близько кілометра. Поки невідомо, чому вони перебували на відносному мілководді навколо Антарктиди

Про це пише Live Science.

Гігантська фантомна медуза — один з найбільших глибоководних безхребетних хижаків. Вона мешкає на глибині до 6500 метрів і рідко показується людям. S. gigantea помічали у найглибших частинах світового океану, крім Арктики. Її складно спостерігати, бо вона мешкає на великій глибині. Харчується планктоном та дрібною рибою.

Довжина щупалець медузи, яку побачили норвезькі дослідники з Viking Expeditions  – десять метрів, діаметр куполу  – метр. Групі вдалося побачити ще пару екземплярів, трохи менших за розмірами. Їхні щупальця сягали в довжину п’яти метрів. Медуз  помітили на глибині 80 м, 87 м і 280 м.

Величезну Stygiomedusa gigantea дослідники з Viking Expeditions зустріли біля Антарктичного півострова. Фото – Antony Gilbert

“Здавалося, що медузи пливуть повільно, трохи пульсуючи. Схоже, вони не виявляли жодного інтересу до вогнів підводного апарату, ніяк не реагували на нашу присутність”, – розповів дослідник Деніел Мур.

Він вважає, що медузи можуть підніматися ближче до поверхні океану, щоб за допомогою ультрафіолетового випромінювання позбутися паразитів. За іншою версією — істот просто підхоплює течія. Дослідник сподівається, що його спостереження допоможе краще зрозуміти життя гігантських фантомних медуз.

Вперше медузу Stygiomedusa gigantea виявили 1910 року, і відтоді її вдалося побачити лише 126 разів. І це попри їхній великий розмір та великий ареал. Наприклад, фахівці з Океанаріуму затоки Монтерей за кілька тисяч занурень зустрічали представників цього виду лише дев’ять разів.

Медузи – одні з найпоширеніших морських істот. Їхнє желеподібне тіло витримує неймовірно високий тиск, тому вони можуть мешкати на великій глибині. Незважаючи на те, що S. gigantea вже кілька разів знімали на відео, про біологію цього виду відомо дуже мало, що робить будь-які додаткові кадри особливо цінними.

Ось так вражаюче Stygiomedusa gigantea виглядають на великій глибині в об’єктиві спеціального підводного дослідного апарату.

Як розповідало раніше BitukMedia, біля берегів Австралії вдалося зняти на відео рідкісну велику медузу.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі