П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Через російську агресію в Україні фермери відкривають переваги гуано

Важливо

Фермери Перу, які потерпають від нестачі добрив через напад росії на Україну, почали збирати і використовувати гуано із прибережних каменів. Фермери масово скуповують його за браком звичайного добрива. Кажуть, що це – екологічна альтернатива, яку вони втратили у ХІХ ст. Але на усіх не вистачить.

Про це повідомляє The Guardian.

Екскременти морських птахів, які їдять рибу, – це чудове органічне добриво, воно містить надзвичайно високий вміст азоту, фосфату та калію. Чилі навіть вела війну проти Перу та Болівії за право постачати його на міжнародний ринок у 1880-х роках.

Тепер, після нападу росії на Україну, уряд спорядив спеціально судно під назвою Pelicano. Воно збирає гуано на узбережжі та островах і везе його вглиб країни, де ціни на добриво виросли у три чи чотири рази.

Зараз 50 кг гуано продають за $13,3 – це прийнятна ціна для фермерів. Для прикладу, ціна такого ж мішка сечовини зросла з $20 до $65. Разом з тим, імпорт хімічних добрив упав на 58%. Зазвичай Перу збирає 30-40 тис. тонн гуано щорічно – це 5-10% від попиту на добрива.

Крім того, на природному добриві рослини ростуть не так швидко, як на хімічному. Зараз люди сіють лише третину від тої кількості зерна, що зазвичай. Крім того, гуано буде недостатньо, аби забезпечити 2,4 млн дрібних і середніх фермерів у Перу.

Уже зараз брак продуктів вразив 50% населення Перу. Через кліматичні проблеми, наслідки пандемії, а тепер ще й війну, яку розв’язала росія, кількість перуанців, які не доїдають, зростатиме надалі.

Проблема, серед всього іншого, ще й у недолугому керівництві президента країни Педро Кастільйо. Це колишній учитель сільської школи. Зараз його та членів його родини і друзів звинувачують у приналежності до кримінальної організації та відмиванні грошей. Проти Кастільйо відкрите кримінальне провадження. Намагаючись хоч якось дати лад економіці за останній рік Кастільйо змінив 70 міністрів – в середньому хтось втрачає чи отримує посаду щотижня.

Головні виборці Кастільйо – це селяни, і вони на нього дивляться все ще із симпатією або хоча б ставляться до нього як до свого – до чоловіка із села. Але якщо він не зможе вирішити питання із добривами, виборці дуже розчаруються, каже Едуардо Зегарра, експерт із розвитку сільської місцевості.

Як повідомляло раніше BitukMedia, чилійська компанія Not Company SpA за допомогою штучного інтелекту намагається змінити рецепти своїх веганських бургерів. Причина – скорочення поставок соняшникової олії через збройну агресію росії проти України.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі