Вівторок, 7 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

54-річна бабуся стала другим пацієнтом з ниркою від генно-відредагованої свині

Важливо

Нирку генномодифікованої свині пересадили 54-річній важкохворій жінці хірурги з Нью-Йоркського університету Langone Health. Ліза Пізано стала другим живим пацієнтом з таким органом, і першим, хто його отримав при тяжкій серцевій недостатності.

Про це пише The New York Times.

54-річна мешканка Нью-Джерсі Ліза Пізано (Lisa Pisano) страждала одночасно на тяжку серцеву та ниркову недостатність, перенесла нефатальну зупинку серця. Через тяжкий загальний стан та недостатність кровообігу її не могли поставити в чергу на донорську нирку, а через потребу в гемодіалізі не могли встановити їй допоміжний шлуночковий пристрій LVAD — насос, який бере на себе частину функцій лівого шлуночка серця і допомагає перекачувати кров великим колом кровообігу. За оцінками лікарів, стан пацієнтки був близьким до термінального. Ниркова недостатність зазвичай робить пацієнтів непридатними для отримання серцевого клапана через високий ризик смерті, додали фахівці.

4 квітня Лізі Пізано провели операцію із заміни клапана серця, а через вісім днів пересадили нирку.

Пересадка свинячої ГМ-нирки. Фото – NYU Langone Health

Зазначається, що новий орган вона отримала від генно-редагованої свині. У тілі тварини вчені “заблокували” ген, який виробляє цукор, відомий як альфа-гал. Саме цей ген викликав відторгнення з боку імунної системи людини й заважав трансплантації, пояснюють вчені.

Також під пересаджену нирку хірурги помістили вилочкову залозу свині. За словами науковців, вона може позитивно вплинути на імунну систему пацієнтки й зменшити ймовірність відторгнення органу.

Медики кажуть, що пересадити пацієнтці людський орган було неможливо, оскільки її хвороба прогресувала, а органи людини для трансплантації є дефіцитними.

Після другої операції Ліза Пізано зізналася, що будь-яким чином прагнула виграти більше часу для життя, аби побачити, як ростуть її онуки. “Після того, як мене вилучити зі списку кандидатів на трансплантацію від людини, я дізналася, що мені залишилося не так багато часу. Мої лікарі вважали, що є шанс, якщо мене схвалять на пересадку свинячої нирки, тому я обговорила це з сім’єю та чоловіком й прийняла рішення”, – розповіла пацієнтка.

Таким чином, Пізано стала другим реципієнтом свинячої ГМ-нирки (і першим — у комплексі з тимусом), першою жінкою, яка перенесла подібне втручання, а також першим пацієнтом, якому виконали трансплантацію (будь-яку) після встановлення LVAD.

Орган почав виробляти сечу одразу після пересадки, ознак відторгнення не спостерігається. Зараз стан пацієнтки стабільний, вона приймає стандартні імуносупресивні препарати і намагається робити перші кроки з ходунками. Медики оцінюють прогрес її відновлення як добрий, але поки що остерігаються робити довгострокові прогнози.

Як повідомляло BitukMedia, британка 75-річна С’ю Вестхед із міста Хоутон-ле-Спрінг уже 50 років живе із ниркою, яку отримала від матері. На момент операції донорці Ен Меткалф було 58 років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі