Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Працює, як годинник – донорській нирці у тілі жінки виповнилося 108 років

Важливо

Британка 75-річна С’ю Вестхед із міста Хоутон-ле-Спрінг уже 50 років живе із ниркою, яку отримала від матері. На момент операції донорці Ен Меткалф було 58 років.

Про це розповідає ВВС.

С’ю отримала нову нирку від своєї матері у 1973. Проблеми із нирками у жінки почалися ще в 12-річному віці, і на момент операції їй було 25 років, а матері – 58. На той час С’ю була у важкому стані і потребувала діалізу.

Операція була крайнім заходом, і лікарі сподівалися, що жінка проживе хоча б ще п’ять років. Але вона прожила 50. При цьому нирка від матері працює нормально і досі.

(L-R) Dr Rachel Davison, patient Sue Westhead, Professor Robert Wilkinson and Dr Sid Ahmed
С’ю Вестхед (друга ліворуч) у медичному центрі, де їй 50 років тому зробили пересадку нирки від мами. Фото: SOUTH TYNESIDE AND SUNDERLAND NHS FOUNDATION TRUST

“Думаю, моя мама була б у абсолютному захваті, якби дізналася, що її нирка дала мені можливість прожити так довго після її смерті”, – каже С’ю.

Разом з тим, жінка каже, що завжди носить із собою шматочок своєї матері, маючи на увазі саме її нирку.

Лікарі ж кажуть, що якщо ви хочете задонатити орган своїм рідним, і обставили для цього сприятливі, то це варто зробити.

Як розповідало BitukMedia, 5-річна Сніжана Салаган змогла вижити завдяки трансплантації нирки від 9-місячної дівчинки. Немовля стало наймолодшим донором України і врятувало життя.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі