Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

9-місячне немовля стало наймолодшим донором України – як живе врятована дівчинка (ВІДЕО)

Важливо

5-річна Сніжана Салаган змогла вижити завдяки трансплантації нирки від 9-місячної дівчинки. Немовля стало наймолодшим донором України і врятувало життя.

Про це розповідає ШоТам.

Сніжана народилася здоровою, але в 11 місяців вона захворіла на кишкову інфекцію. Через неї у дівчинки відмовили нирки. Малечу тримали на гемодіалізі, але батькам говорили, що вона проживе не більше семи років.

Невдовзі перед операцією Сніжані дійсно дуже погіршало. В той же час у родині молодих медиків через важку хворобу печінки померла 9-місячна дівчинка. Батьки дали згоду на донорство її органів.

Того ж дня нирку доправили із Києва до Західноукраїнського дитячого медичного центру у Львові. Лікарі пересадили її Сніжані.

“Функції роботи нирки в першу добу — було видно, що нирка добре працює. І по суті така історія зберігається до сих пір», — каже Роман Андруневич, дитячий нефролог, який залучений до лікування дівчинки.

Після трансплантації нирки Сніжана стала краще розмовляти, вона швидше розвивається. Мріє піти до школи та стати лікаркою. Уже зараз вона знає, де ставлять крапельниці і як міряти тиск.

“Мене врятували і я теж, як буду доросла, буду рятувати людей”, – каже Сніжана.

“Вона рухлива дуже стала. Вона бавиться, вона бігає, вона раненько встає з настроєм. Вона усміхається”, — розповідає Марія, мама Сніжани.

Жінка каже, що хоче особисто познайомитися із батьками дівчинки-донора, яка врятувала її доньку.

“Я хочу їм подякувати і, не знаю, запросити їх, якщо вони згодні. В першу чергу просто подякувати за те добре, яке вони для нас зробили”, – каже Марія.

Як розповідало BitukMedia, 46-річний Аарон Джеймс із США став першим пацієнтом у світі, якому пересадили ціле око. Крім того, йому одночасто пересадили половину обличчя. Така комбо-операція також відбулася вперше.

 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі