Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дива генної інженерії: вчені вперше виростили людську нирку в ембріоні свині

Важливо

Китайські біоінженери виростили нирки в химерних ембріонах, що містять комбінацію клітин людини та свині. Після імплантації сурогатним матерям-свиням у тварин розвинулися зачатки нирок людини. В перспективі цей метод дозволить вирощувати органи для трансплантації людям.

Про це пише журнал Science.

Дослідники Інституту біомедицини та охорони здоров’я Гуанчжоу за допомогою генетичного редагування створили химерні ембріони з клітин людини та свині. Після імплантації сурогатним матерям-свиням у тварин розвинулися зачатки нирок людини. Через 28 днів вони сформували нормальну структуру та канальці.

При пересадці клітин людини свині вони швидко витісняються власними клітинами тварин. Дослідники створили нішу всередині ембріона, аби людським клітинам не доводилося конкурувати з клітинами тварини. Вони використовували генетичне редагування CRISPR для створення одноклітинного ембріона свині, в якому були відсутні два гени, необхідні для розвитку нирок. Потім химерні ембріони у кількості 1 820 зразків пересадили в матку 13 самкам свиней на виношування протягом наступних 28 днів. На цьому етапі вони перервали вагітність і витягли ембріони, щоб оцінити, чи вдалося химерам створити гуманізовані нирки.

Розвиток нирок в ембріоні свині (згори) та генетично модифікованих химерах на 25-й (у центрі) та 28-й день (знизу). Фото – Jiaowei Wang et al., Cell Stem Cell

Аналіз п’яти химерних ембріонів показав, що в них сформувалися структурно нормальні нирки для цієї стадії розвитку, які на 50–60% складалися з людських клітин. У нирках сформувалися канальці та зачатки сечоводу, що з’єднує цей орган із сечовим міхуром. Клітини людини переважно локалізуються в нирках, тоді як решта ембріона складається з клітин свині, пояснили біоінженери. Вони планують продовжити експерименти, дозволивши ниркам розвиватися протягом більш тривалого часу.

Тварини, зокрема анатомічно близькі до людей свині, можуть допомогти розв’язати проблему з нестачею донорських органів для всіх пацієнтів, які потребують трансплантації. Для цього науковці активно вивчають можливість трансплантації людям органів свиней, які завдяки генетичній модифікації будуть суміснісними з організмом людини. Серце та нирки таких свиней вже пересаджували людям з термінальною стадією хвороби серця та зі смертю мозку. Хоча сумісність таких органів з людським організмом і вища, ніж у диких тварин, але все ж менша, ніж у людських органів. Тому потенційним рішенням розглядають вирощування у свинях органів з людських клітин. Зараз завдяки дослідам науковців Гуанчжоуського інституту біомедицини та здоров’я вдалося досягти формування з клітин цілого органу.

Як розповідало раніше BitukMedia, Пекінська біотехнологічна компанія показала першого в світі клонованого полярного вовка. Успіх вчених відкриває великі можливості для збереження видів тварин, що вимирають.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі