Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Криптовалютного шахрая засудили на 11 тис. років

Важливо

11 тис. років проведе у в’язниці турецький криптотрейдер  Фарук Фатіх Озер. За обман інвесторів прокуратура просила у чотири рази довший термін.

Про це повідомляє BBC.

У 27 років Фарук став засновником і колишнім CEO криптовалютної біржі Thodex. 20 квітня 2021-го вона раптово припинила свою роботу. Спочатку у компанії заявили про технічні проблеми, потім про передачу бізнесу “великому партнеру”, а потім почали видаляти офіційні сторінки у соцмережах.

Сам Фарук спробував утекти до Албанії, але там його затримали. Наприкінці листопада албанський суд ухвалив рішення екстрадувати його до Туреччини.

Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer'in cezası belli oldu - Özgün Kocaeli
Фарук Фатіх Озер під час фінального слухання, скрін із відео. Фото: https://www.ozgunkocaeli.com.tr/

Суми збитків для інвесторів називали різні, навіть космічні $2 млрд. Однак, зрештою прокурори погодилися, що інвестори втратили 356 млн лір, що на момент закриття біржі становило $43 млн, а зараз $13 млн.

Загалом турецька влада видала ордер на арешт 78 осіб, пов’язаних із Thodex. Більшу частину підозрюваних затримали. Зрештою коло звузилося до 21 особи, 16 були виправдані.

Озер, його сестра і брат отримали 11 196 років, 10 місяців і 15 днів позбавлення волі кожен. Також мають сплатити штраф у розмірі $ 5 млн. Прокурори вимагали 40 562 роки у в’язниці для кожного із головних підозрюваних.

Як розповідало BitukMedia, Стівен Шварц, нью-йоркський адвокат з 30-річним досвідом роботи, опинився у скрутному становищі. А все тому, що для підготовки до судового засідання скористався допомогою відомого ChatGPT зі штучним інтелектом. Тепер юрист змушений виправдовуватися перед судом за неправдиві відомості.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі