П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Думав шоколадні монетки – аматор з металошукачем зробив “велику золоту знахідку століття”

Важливо

“Велика золота знахідка століття” в Норвегії була виявлена після того, як лікар Ерленда Бора порадив йому знайти заняття на свіжому повітрі. 51-річний аматор з металошукачем зірвав археологічний джекпот. Норвежець знайшов артефакти, яким близько 1500 років.

Про це розповідає АР.

51-річний Ерленд Боре придбав металошукач після того, як лікар порадив йому не сидіти на канапі, а проводити більше часу на відкритому повітрі.

Чоловік почав вигулювати обладнання на березі острова Реннесей на південному заході Норвегії, неподалік міста Ставангер. Якось металошукач запищав, і Боре помітив у землі щось схоже на золото. “То якісь шоколадні монетки” – перше, що він подумав.

Спочатку чоловік не повірив в удачу і вважав знахідку звичайними дрібничками. Проте сумніви змусили Боре зв’язатися з місцевими археологами. Ті розпочали розкопки і виявили дев’ять підвісок, три персні та десять золотих перлин, які хтось міг носити як ефектну прикрасу 1500 років тому. Загальна вага знайдених скарбів становить трохи більше 100 грам (3,5 унції).

Оле Мадсен, директор Археологічного музею Університету Ставангера, каже, що знайти “стільки золота одночасно надзвичайно незвично”.

Доцент Археологічного музею Хокон Реєрсен каже, що золоті підвіски — плоскі, тонкі, односторонні золоті медалі, які називаються брактеатами, — датуються приблизно 500 роком нашої ери. Йдеться про, так званий, період переселення Норвегії, який тривав між 400 і приблизно 550 роками.

Підвіски та золоті перли були частиною “дуже ефектного намиста”, яке було виготовлене вмілими ювелірами, такі носили найвпливовіші представники суспільства, сказав Реєрсен. Він додав, що “в Норвегії не було подібного відкриття з 19 століття, і це також дуже незвичайне відкриття в скандинавському контексті”.

Експерт з таких підвісок, професор Зигмунд Ерль з того ж музею, сказав, що близько 1000 золотих брактеатів наразі знайдено в Норвегії, Швеції та Данії.

Згідно з норвезьким законодавством, будь-які історичні предмети, датовані до 1537 року, і монети, випущені до 1650 року, вважаються державною власністю, і людина, яка їх знайшла, повинна здати артефакти в музей.

Археологи вважають, що знайдені підвіски та монети були створені приблизно у 500-х роках нашої ери. Це означає, що Боре доведеться попрощатися з усіма знахідками. Однак він все одно отримає винагороду. Нині Національне управління старовини Норвегії займається визначенням суми, яку отримає щасливчик.

Як розповідало раніше BitukMedia, на початку цього року чоловік зі штату Кентуккі отримав найбільший сюрприз у своєму житті, просто копаючи на своєму кукурудзяному полі. Він випадково виявив схованку з понад 700 золотих та срібних монет часів Громадянської війни в США.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі