Середа, 8 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Просто овертуризм: влада Венеції запроваджує плату за відвідування міста

Важливо

2024 року Венеція нарешті запровадить платню за відвідування міста. Поки в експериментальному режимі, який відкладали через тривалі дискусії. В такий спосіб хочуть запобігти надмірному зростанню туристів одного дня.

Про це розповідає видання Travel and Leisure.

Плата, яка становитиме 5 євро з особи, стягуватиметься з усіх туристів віком від 14 років, які приїжджають до знаменитого італійського міста каналів на один день.

Спочатку її запровадять в експериментальному порядку – на період весняних свят та літніх вихідних, коли місто максимально залюднене. Щоправда, точну дату, коли це станеться, поки що не називають.

Як пояснив член ради з туризму Венеції Сімоне Вентуріні, мета полягає в тому, щоб знайти “новий баланс між правами тих, хто живе, навчається чи працює у Венеції, та тих, хто відвідує місто як турист”.

Фото – Venezia Autentica/Sebastian Fagarazzi

Ідею запровадження плати за відвідування міста для “туристів одного дня” у Венеції вперше висунули у 2019 році, але тоді так і не ухвалили – на заваді встала пандемія COVID-19. Потім місто розглядало можливість запровадження плати у 2022 році, але знову відклало її – до 2023-го, а потім відклало ще раз. І от нова дата.

На відвідувачів, які зараз бронюють проживання у готелях, вже поширюється податок, але інший.

Податок на день перебування в Венеції запроваджується з метою запобігання надмірному зростанню мандрівників у місті. Багато туристів в Італії називають Венецію місцем, обов’язковим для відвідування, тому їх тут найчастіше більше, ніж самих венеціанців.

За останні кілька років Венеція зробила низку заходів щодо збереження своєї унікальності, зокрема оголосила водні шляхи навколо мегаполісу “національною пам’яткою” та заборонила прохід каналами великих круїзних суден. Завдяки цим заходам місто, яке перебуває під загрозою зникнення, отримало тимчасове відстрочення від включення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Проте минулого місяця ЮНЕСКО знову рекомендувала включити Венецію до цього списку, назвавши зусилля “наразі недостатніми”.

Фото – Alamy

Крім Венеції, наступного року мандрівникам до Європи доведеться сплачувати додатковий збір через введення в дію Європейської системи інформації та авторизації подорожей (ETIAS). Ця плата становитиме 7 євро ($7,51) і діятиме протягом трьох років або до закінчення терміну дії проїзного документа.

Потерпає від навали туристів й містечко Портофіно, що на італійській Рив’єрі. Тут запроваджують штрафи для тих, хто надто довго затримується на популярних локаціях. Шанувальники селфі стали для італійців надто великою проблемою. Але покарання грошима має подіяти.

Як розповідало раніше BitukMedia, жителі містечка Гальштат, що у центральній частині Австрії, вийшли на акцію протесту проти масового туризму. “Кіношний” Гальштат, що є об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, налічує трохи більше 700 мешканців, але у розпал сезону його відвідує до 10 тис. людей на добу.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі