Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Горщику, не вари!”: жителі мальовничого містечка протестують проти масового туризму

Важливо

Жителі містечка Гальштат, що у центральній частині Австрії, вийшли на акцію протесту проти масового туризму. “Кіношний” Гальштат, що є об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, налічує трохи більше 700 мешканців, але у розпал сезону його відвідує до 10 тис. людей на добу.

Про це повідомляє ВВС.

До пандемії COVID-19 мільйони людей відвідували місто щороку, і Гальштат був особливо популярним серед гостей зі Східної та Південно-Східної Азії. У 2006 році його показали в південнокорейській романтичній драмі, а в 2011 році в Хуейчжоу, в китайській провінції Гуандун, було збудовано копію міста. Вважається також, що австрійський Гальштат послужив прообразом Еренделла з мультфільму “Холодне серце”.

У результаті містечко з його мальовничими старими будинками на березі альпійського озера в оточенні скелястих гір набуло такої популярності, що у високий сезон його почали відвідувати до десяти тисяч туристів на день.

Економіці Гальштата активний туризм, звісно, пішов на користь. Чого не скажеш про місцевих мешканців. Вони скаржаться на те, що в місті стало так багато приїжджих, що в окремі дати їм навіть нема де гуляти. Найбільше незручностей завдають “туристи одного дня”, яких доправляють до містечка великими автобусами.

Тепер місцеві жителі вимагають обмежити щоденний потік туристів та заборонити роботу екскурсійних автобусів після 17-ї години. Їм так надокучають туристи, що жителі Гальштата цього тижня вийшли на акцію протесту. Аби привернути увагу до проблеми, вони перекрили тунель, влаштувавши мітинг з такими плакатами: “Терміново гальмуйте, інакше задавите нас!”; “Для інвесторів та підприємців Гальштат — просто дійна корова, а для нас — дім!”; “Досить дешевих відмовок, нам потрібні рішення!”; “Будь ласка, подумайте про наших дітей”.

Раніше влада Гальштата вже намагалася знизити турпотік. Для цього звели паркан на найпопулярнішому місці для фото та селфі, перекривши краєвид на Альпи. Але з того нічого не вийшло.

Як повідомляло BitukMedia, містечко Портофіно на італійській Рив’єрі запроваджує штрафи для тих, хто надто довго затримується на популярних локаціях. Шанувальники селфі стали для італійців надто великою проблемою. Але покарання грошима має подіяти.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі