Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Скарб кукурудзяного поля: чоловік знайшов золоті монети середини 19 століття

Важливо

На початку цього року чоловік зі штату Кентуккі отримав найбільший сюрприз у своєму житті, просто копаючи на своєму кукурудзяному полі. Він випадково виявив схованку з понад 700 золотих та срібних монет часів Громадянської війни в США.

Про це розповідає Live Science.

Так званий “Великий скарб Кентуккі” включає сотні золотих монет США, датованих 1840-1863 роками, на додаток до кількох срібних монет. У Мережі з’явилось коротке відео, на якому чоловік, який виявив скарб (його особа та точне місцезнаходження не розголошуються), знімає на камеру стародавні монети й каже: “Це якесь божевілля: це все золоті монети по 1 долару, 20 доларів, золоті монети по 10 доларів…”.

Справжність знайдених монет засвідчила компанія Numismatic Guaranty Co. (NGC). Встановлено, що 95% скарбу – це золоті долари, а також 20 монет Liberty по 10 доларів і вісім монет Liberty по 20 доларів. Найрідкіснішою є золота монета Liberty 1863-P номіналом 20 доларів США. Лише одна така може коштувати шестизначну суму на аукціоні, а у знайденому скарбі таких аж 18!

На веб-сайті NGC зазначається, що монета Liberty номіналом 20 доларів, яка перебувала в обігу, з 1850 до 1907 року, була викарбувана Міністерством фінансів після того, як у Каліфорнії знайшли золото. Монети Liberty номіналом 20 доларів у скарбі ще рідші, тому що на них немає напису In God We Trust – його додали вже у 1866 році після закінчення Громадянської війни.

Важливо й те, що скарб може розповісти про історію Америки в надзвичайно бурхливий період Громадянської війни у США.

Райан Макнатт, археолог з Південного університету Джорджії, вказує на те, що знахідку було зроблено в штаті Кентуккі, який в той історичний період зберігав нейтралітет. Він припускає, що скарб міг бути захований напередодні рейду конфедерата Джона Ханта Моргана з червня до липня 1863 року. Ходять чутки, що багато заможних жителів Кентуккі закопали величезні суми грошей, аби їх не конфіскувала Конфедерація. 

Враховуючи той факт, що скарб монет є федеральною валютою, сказав Макнатт, він може бути результатом угод жителя Кентуккі з федеральним урядом — “угод, які було б розумно приховати від рейдерської групи Конфедерації”. За його словами, чимало американців, які постраждали від громадянської війни, “набули досвіду приховування товарів і цінностей”.

За словами Макнатта, більшість історичних артефактів, знайдених на приватних землях, потрапляють на ринок, їх дістають із землі без консультацій з археологами. Що не може не засмучувати фахівців. Скарби містять неймовірну кількість інформації про особу, яка збирала ці предмети, і своєю чергою дає археологам можливість зазирнути в короткий історичний проміжок часу.

Як розповідало раніше BitukMedia, житель польського села Занювка (Zaniówka), що в Люблінському воєводстві, випадково знайшов справжній скарб. Чоловік займався господарством, коли несподівано виявив глиняний глек з монетами 17 століття.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі