Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Свиняча нирка понад місяць успішно працює в тілі людини. Прорив у трансплантології? (ВІДЕО)

Важливо

Нирка свині, яку пересадили людині з мертвим мозком в Інституті трансплантації Нью-Йоркського університету, функціонує нормально от вже 32 дні. Експеримент ще не закінчений. Дослідники планують відстежувати роботу нирки протягом другого місяця. Це дуже важливий крок вперед до майбутніх операцій із живими пацієнтами.

Про повідомляє Associated Press.

Вчені по всьому світу намагаються навчитися використовувати органи тварин для порятунку людських життів, а з пожертвуваними для досліджень тілами можуть провести репетицію.

Власне, використання органів свині для трансплантації – не нова ідея. Свинячі серцеві клапани вже давно пересаджують людям. За розмірами органи свині можна порівняти з людськими, що робить їх зручними для трансплантації.

Результатом останнього експерименту Нью-Йоркського університету стало найдовше на сьогодні (32 дні) функціонування нирки свині в тілі людини, нехай і ментально померлої. І це ще не фінал! Дослідники збираються відстежувати роботу нирки протягом другого місяця.

“Вона виглядає навіть краще, ніж людська нирка”, — сказав хірург Роберт Монтгомері 14 липня, коли він замінив власні нирки померлого чоловіка на одну нирку генетично модифікованої свині — і спостерігав, як та негайно почала виробляти сечу.

“Ця робота доводить, що свиняча нирка, за допомогою лише одного гена і без експериментальних ліків чи машин, може замінити функції людської нирки принаймні на 32 дні без відторгнення”, — каже Монтгомері зараз.

Імовірність того, що свинячі нирки одного разу зможуть допомогти зменшити гостру нестачу органів для трансплантації, переконала родину Моріса “Мо” Міллера зі штату Нью-Йорк пожертвувати його тіло для експерименту. Чоловік раптово помер у віці 57 років від раніше недіагностованого раку мозку, що виключає звичайне донорство органів.

“Я була проти”, — розповіла про своє рішення Мері Міллер-Даффі, сестра “Мо”. “Але йому подобалося допомагати іншим, і я думаю, це те, чого хотів би мій брат. Тому я запропонував їм тіло свого брата”. “Він буде в медичних книгах і житиме вічно”, — додала американка.

Спроби донації органів від тварини до людини або ксенотрансплантації зазнавали невдачі протягом десятиліть, оскільки людська імунна система атакувала чужорідну тканину. Зараз дослідники використовують генетично модифікованих свиней, аби їхні органи краще відповідали людському тілу.

Минулого року за спеціальним дозволом регулюючих органів хірурги Університету Меріленда пересадили генно-модифіковане серце свині вмираючому чоловікові, в якого не було інших варіантів. Він прожив два місяці до того, як орган раптово відмовив з причин, які до кінця не з’ясовані, але це дає урок для майбутніх спроб.

Зараз Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів розглядає можливість дозволити деякі невеликі, але ретельно підготовані дослідження з трансплантації свинячого серця або нирок пацієнтам-добровольцям.

Дослідження Нью-Йоркського університету є одним з етапів вивчення донорства органів від тварин людям. Університет Алабами в Бірмінгемі 16 серпня повідомив про ще один важливий успіх — пара нирок свині нормально працювала в іншому донорському тілі протягом семи днів.

Такого роду експерименти мають вирішальне значення для відповіді на існуюче запитання про “умови, коли ми не ставимо чиєсь життя під загрозу”, — сказав Монтгомері. Цей хірург з трансплантації нирки Нью-Йоркського університету і сам має в грудях донорське серце, а тому гостро усвідомлює необхідність нового джерела органів для людей.

На сьогодні у США в національному списку на трансплантацію органів понад 100 тисяч пацієнтів. Тисячі з них щороку помирають в очікуванні.

Як розповідало раніше BitukMedia, американські вчені розробили унікальну технологію кріоконсервування донорських органів. Вони заморозили нирку, “оживили” її та успішно пересадили. Щоправда, поки тільки щурам. Але це просто величезний крок у трансплантології.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі