Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Прорив у трансплантології: вчені успішно пересадили розморожену нирку

Важливо

Американські вчені розробили унікальну технологію кріоконсервування донорських органів. Вони заморозили нирку, “оживили” її та успішно пересадили. Щоправда, поки тільки щурам. Але це просто величезний крок у трансплантології.

Про це розповідає Medical Express.

Історичну операцію з пересадки розморожених донорських нирок кільком щурам провели фахівці з Університету Міннесоти. Це перша команда, якій вдалося не лише успішно заморозити органи, а й створити безпечну технологію їхнього розморожування непошкодженими та життєздатними. Між тим, саме це десятиліттями залишалось непереборною проблемою для вчених у всьому світі. 

І от нарешті вперше нирка, занурена в рідкий азот при мінус 150 градусах Цельсія, після нанопідігріву змогла знову почати функціонувати в тілі тварини, якій була пересаджена!

Це просто величезний крок у трансплантології. Просто зараз по всьому світу сотні людей, серед яких маленькі діти, чекають на пересадку органів. І часто все вирішує час і фактор удачі – чи вчасно з’явиться потрібний орган у відповідному стані. І навіть якщо так, медики та пацієнти змушені поспішати з операцією, адже поза людським тілом донорський орган залишається живим зовсім недовго. Для вирішення проблеми дефіциту та екстреності операцій дослідники активно шукають можливості зберігати органи протягом значно більшого часу.

Занурювати органи в глибоке заморожування вчені навчились, а от “оживляти” без пошкоджень та з непорушеною функціональністю – ще ні. Принаймні, всі попередні спроби були невдалими.

В ході нового випробування команда американських дослідників спочатку занурила нирку в стан крижаного анабіозу. Йдеться про процес вітрифікації — рідина переходить до склоподібного стану шляхом занурення в пари рідкого азоту. А потім вчені прогріли нирку за своєю унікальною технологією і пересадили її піддослідному гризуну.

Відомо, що такі розморожені нирки пересадили пятьом щурам. Тварини вижили, а їхні нові нирки почали працювати і так вже сто днів.

Як розповідало раніше BitukMedia, львівські медики отримали можливість вдвічі подовшити перебування нирки поза тілом людини. Це відбулося завдяки апарату Kidneyassist. Львіські трансплантологи стали першими в Україні, хто його використав.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі