Неділя, 5 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

ШІ проти карієсу: створили нейромережу для ранньої діагностики проблем із зубами

Важливо

У Сполучених Штатах розробили нейромережу, яка виявляє найменший карієс за фотографіями зубів. Перша версія системи ШІ “побачила” сліди присутності чи відсутності карієсу на 79,5% знімків. Нова розробка спростить роботу стоматологів і може стати основою мобільних застосунків для самодіагностики.

Про це повідомила Міжнародна асоціація стоматологічних досліджень.

Математики та медики з США створили нейромережу, здатну виявляти малопомітні сліди розвитку карієсу на фотографіях зубів за допомогою відкритих алгоритмів машинного зору. Ця розробка, як припускають, спростить роботу дантистів.

Ця система штучного інтелекту була створена групою американських математиків та медиків під керівництвом доцента Університету Темпл у Філадельфії (США) Чукву Огво. Йдеться про адаптовану версію популярної нейромережі YOLOv7, відкриту систему машинного зору, яку можна навчити розпізнавати різні типи об’єктів на фотознімках і у відеороликах.

Для вирішення цього завдання вчені підготували набір фотографій верхніх та нижніх щелеп, отриманих під час обстеження кількох сотень пацієнтів у відділенні стоматології Університету Темпл. Медики детально вивчили ці знімки, відзначили на них усі уражені карієсом ділянки та використали ці фотографії для навчання та подальшої перевірки роботи нейромережі.

Як зазначають дослідники, перша версія їхньої системи штучного інтелекту (ШІ) досить непогано впоралася із завданням. Вона виявила сліди присутності або відсутності карієсу на 79,5% знімків: виявила на них понад 83% уражених зубів та правильно визначила межі карієсу на близько 80% пошкоджених ділянках емалі.

Отже, технологію можна використовувати як для створення автоматизованих клінічних систем, що спрощують діагностику та лікування карієсу, так і для розробки застосунків для смартфонів, які будуть оцінювати стан зубів пацієнтів.

За останні роки вчені значно просунулися у розробці систем штучного інтелекту та створили нейромережі, здатні полегшувати роботу людини. Наприклад, нещодавно вчені з Великої Британії створили модель штучного інтелекту, яка може ефективно виявляти онкологічні захворювання легень на початкових стадіях.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі