Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені навчили штучний інтелект ефективно виявляти рак

Важливо

Модель штучного інтелекту, яка може ефективно виявляти онкологічні захворювання, створили вчені у Великій Британії. Розробка допоможе виявляти рак на початкових стадіях та робить це ефективніше, ніж інші інструменти.

Про це пише The Guardian із посиланням на статтю в журналі Lancet.

Модель була розроблена на основі комп’ютерних томографій (КТ) приблизно 500 пацієнтів з новоутвореннями у легенях. Під час тестування штучний інтелект (ШІ) зміг точно визначити, чи є зафіксовані на КТ аномальні утворення злоякісними. Технологія допомогла медикам оперативно виявити хворобу та розпочати лікування.

Виявилося, що точність діагностування злоякісних пухлин за методикою AUC склала 0,87, при тому що показник 1 вважається ідеалом, а 0,5 – свідчить про наявність похибок.

Штучний інтелект допоміг також виявити пацієнтів, які мають високий ризик утворення злоякісних пухлин. У 18 випадках з 22 ШІ рекомендував раннє втручання — новоутворення згодом були підтверджені як злоякісні.

“Завдяки цій роботі ми сподіваємося розсунути кордони, щоб прискорити виявлення хвороби за допомогою інноваційних технологій, таких як ШІ”, – зазначив автор дослідження доктор Річард Лі. 

За словами вченого, для того, щоб використовувати нову модель на всіх рівнях системи охорони здоров’я, потрібні додаткові випробування. Розробники продовжать перевіряти її на реальних пацієнтах, проте для впровадження в діагностику такого інструменту знадобиться чимало часу.

“Ми сподіваємося, що в майбутньому це покращить раннє виявлення і потенційно зробить лікування раку більш успішним, виділяючи пацієнтів з високим ризиком і прискорюючи їх перехід до більш раннього втручання”, – підкреслив один із розробників Бенджамін Хантер.

Як розповідало раніше BitukMedia, нова модель штучного інтелекту, розроблена групою дослідників у Канаді, може точно передбачити, чи виживе хворий на рак пацієнт. Свій прогноз програма робить на основі нотатків лікаря.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі