Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Оцінює шанси на життя: штучний інтелект навчився прогнозувати результат лікування раку

Важливо

Нова модель штучного інтелекту, розроблена групою дослідників у Канаді, може точно передбачити, чи виживе хворий на рак пацієнт. Свій прогноз програма робить на основі нотатків лікаря.

Про це розповідає портал UPI.

Дослідники з Університету Британської Колумбії розробили модель штучного інтелекту (ШІ) як частину дослідження, опублікованого в четвер у медичному журналі JAMA Network Open.

“Наші результати свідчать про те, що можна передбачити виживання пацієнтів з раком без необхідності створювати структуровані набори даних або обмежувати прогнози конкретними типами або локалізаціями раку”, — пишуть автори дослідження.

Вони зазначають, що точне прогнозування того, чи виживе пацієнт, допомагає покращити лікування хвороби. “Наприклад, можна запропонувати раннє направлення до ресурсів паліативної допомоги або розглянути варіант більш агресивної терапії заздалегідь”, — пишуть автори.

У дослідженні автори вказують, що “майже всі пацієнти”, які отримують лікування раку, під час первинної консультації зі своїм онкологом розкривають “чимало деталей, які мають значення для виживання, наприклад, вживання тютюну або сімейний стан, навіть якщо клініка не зберігає такі дані на постійній основі”.

Вчені навчили модель ШІ, використовуючи дані 47 625 пацієнтів в онкологічних відділеннях. Дослідники зазначили, що вони виключили з дослідження всіх пацієнтів, які мали більше ніж один діагноз раку.

“Ми розрахували виживання в кількості місяців між створенням вибраного документа та зареєстрованою датою смерті пацієнта, або 6 квітня 2022 року – тоді дані про смертність востаннє вилучались з адміністративних даних”, — йдеться в дослідженні.

Потім дослідники створили бінарні мітки, щоб побачити скільки місяців прожив пацієнт – 6, 36 або 60.

“ШІ по суті читає консультаційний документ так само як його читала б людина. Ці документи містять багато деталей, таких як вік пацієнта, тип раку, основні стани здоров’я, вживання психоактивних речовин у минулому та сімейний анамнез. ШІ ефективно поєднує все це, щоб намалювати більш повну картину результатів лікування пацієнтів”, – пояснив у прес-релізі доктор Джон-Хосе Нуньєс, психіатр і клінічний дослідник, який був провідним автором дослідження.

Раніше BitukMedia розповідало про діагностику раку за допомогою хробаків.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі