Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Читати кроки: новий винахід врятує тисячі пацієнтів з хворобою Альцгеймера

Важливо

Спосіб зберегти життя людей похилого віку з когнітивним розладом знайшли шведські вчені. Фахівці з біомедичної техніки з Технічного університету Чалмерса винайшли спосіб прогнозувати нещасні випадки з людьми, які страждають на хворобу Альцгеймера. Йдеться про радарный датчик.

Про це розповідає сайт Технічного університету Чалмерса.

За статистикою, у Швеції 100 тисяч людей віком від 65 років щороку падають так сильно, що потребують допомоги лікарів. З них 70 тисяч госпіталізують. А близько тисячі випадків закінчуються смертю, вказують автори дослідження

Прогнозувати нещасні випадки з людьми, які страждають на хворобу Альцгеймера, а також діагностувати саму деменцію на початковій стадії можна завдяки радарному датчику, який зчитує ходу людини, відстежує частоту та час кроків.

Радар від шведських розробників покликаний вчасно виявити порушення у ході, а потім передати дані рідним хворого та медперсоналу. Йдеться про невеликий датчик схожий на прилад протипожежної сигналізації. Він кріпиться до меблів, стін та стель. У режимі реального часу пристрій отримує дані про характер ходьби літньої людини.

Ключовий показник для радара – час, необхідний для того, щоб зробити крок. У здорових людей хода зазвичай стабільна. А от в хворої людини може простежуватись велика різниця в часі кроків. Наприклад, перший займає секунду, а другий дві секунди — це вказує на ризик падіння.

Після того, як радар виявив ризик, може бути застосована низка профілактичних заходів – призначення фізіотерапії, індивідуальне навчання пацієнта з деменцією та його рідних, адаптація обстановки в будинку тощо. Запобігання падінню дозволить уникнути стаціонарного лікування, страждань і летальних наслідків від травм.

Досі чимало когнітивних захворювань, зокрема хворобу Альцгеймера, важко виявити на початковій стадії. Збільшення різниці в часі кроків — один з ранніх симптомів подібних розладів. Тому розробники пропонують використовувати його для встановлення діагнозу – це дозволить вчасно приступити до профілактики та мінімізувати розвиток хвороби.

За вторгнення в приватне життя непокоїтись не варто – радар збирає дані без відеозйомки. Це зовсім не те, якби в будинку були встановлені камери. Метод базується на стандартному радарному датчику, який вже є, тому автори сподіваються впровадити його в найближчому майбутньому.

Раніше BitukMedia розповідало про нового робота-помічника з балансування під назвою “Містер Бах”. Він може відчути, коли літня людина втрачає рівновагу і вчасно упіймати її. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі