Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Біоінженери розробили роботизований шостий палець (ВІДЕО)

Важливо

Збільшення людського тіла за допомогою роботизованих частин вже в наших руках, кажуть вчені. Додаткові частини тіла – від великого пальця до цілої руки – можна використовувати для розширення людських можливостей, наприклад, під час проведення операцій або приготування недільного обіду.

Про це розповідає The Guardian.

Догляд за дітьми, операція пацієнта або приготування недільної вечері – є чимало випадків, коли додаткова пара рук стане у пригоді. І така перспектива вже не за горами. Додаткові роботизовані частини тіла можуть бути розроблені для підвищення людських можливостей.

Тамар Макін, професор когнітивної нейронауки з відділу пізнання та мозку Кембриджського університету, сказала, що цей підхід може підвищити продуктивність. “Якщо вам потрібна додаткова рука, щоб ви могли помішувати суп і нарізати овочі, у вас може бути можливість носити її та керувати нею самостійно”, – пояснила вона.

Цей підхід має перевагу: Дені Клоуд, дизайнер і колега Макін з Кембриджського університету, вже створив надрукований на 3D-принтері великий палець, який можна додати до будь-якої руки. Його можуть використовувати як люди, які втратили кінцівки, так і ті, хто хоче розширити свої можливості для виконання побутових та робочих завдань.

Макін каже, що додатковий великий палець може бути корисним для офіціантів, які тримають тарілки, або для інженерів-електриків, наприклад, під час паяння. А інші роботизовані частини тіла можна буде розробити для конкретних потреб на робочому місці. Наприклад, додаткова рука може допомогти будівельнику забити цвях, утримуючи балку на місці.

Такі додаткові частини забезпечують більший контроль, а їхня робота заснована на природних механізмах дії, вказують біоінженери. “Ми хочемо щось, що ми могли [дуже] точно контролювати дію, не потребуючи озвучувати вголос, чого саме ми хочемо”, — сказала Макін.

За її словами, що підхід команди базується на ідеї, що додаткові робочастини можна використовувати для розвитку існуючих можливостей тіла людини. “Якщо вам не вистачає кінцівки, замість того, щоб намагатися її замінити, чому б нам не збільшити неушкоджену руку, аби ви могли робити з нею більше?», каже нейробіолог. Але команда передбачає, що такі пристрої також будуть використовуватися людьми, які не живуть з обмеженими можливостями.

Вчені вже перевірили свій винахід практично. Експеримент показав, що з 600 людей 98% навчились використовувати роботизований палець протягом першої хвилини. Це означає, що вони могли переміщати предмети відповідно до інструкцій. Дослідники повідомляють у журналі Science Robotics, що учасники, навчені користуватися великим пальцем, також усе відчували, ніби шостий палець є частиною їхнього тіла.

Під час щоденних занять у лабораторії учасники навчалися використовувати великий палець, зосереджуючись на завданнях, які допомагали покращити взаємодію між їхньою рукою та великим пальцем, наприклад, брати кілька м’ячів або келихів для вина однією рукою. Вони дуже швидко навчилися основам використання великого пальця, а навчання дозволило їм успішно вдосконалити контроль над рухом, спритність і координацію рук і великого пальця. Учасники навіть могли використовувати великий палець, коли вони відволікалися – будуючи дерев’яну вежу з блоків під час виконання математичної задачі – або із зав’язаними очима.

Про ручне керування такими роботизованими частина не йдеться – і це дуже принципово. Додатковий великий палець, наприклад, підключений до двох двигунів на зап’ястку, які своєю чергою підключені до акумулятора та мікроконтролера на плечі. Ця система бездротовим способом підключена до мікроконтролерів, встановлених на черевиках або щиколотках користувача, які підключені до датчиків тиску під двома великими пальцями ніг. Ви натискаєте на ці датчики тиску — і це те, що керує великим пальцем.

Деякі лабораторії зосередилися на можливості використання електродів у головному або спинному мозку для керування зовнішніми пристроями, але Тамар Макін вважає, що немає етичного виправдання для такого інвазивного підходу щодо здорових людей.

Як розповідало раніше BitukMedia, новий робот може друкувати клітини органів просто в тілі людини.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі