П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Новий робот може друкувати клітини органів просто в тілі людини

Важливо

Співробітники Університету Нового південного Уельсу (UNSW) в Австралії створили робота, який здатен додрукувати клітини органів просто в організмі пацієнта. Пристрій під назвою F3DB використовує технологію біологічного 3D-принтингу.

Про це повідомляє New Atlas.

У минулі роки науковці активно розробляють біочорнила – речовини, за допомогою яких можна друкувати клітини та тканини людей на 3D-принтері. Це дозволило б створити шматочки тканини для серця чи шлунку.

Інженери з UNSW розробили мініатюрну гнучку м’яку роботизовану руку, яку можна вставляти в тіло, як ендоскоп, і доставляти біоматеріали прямо на поверхню органів і тканин. На її кінці знаходиться мініатюрна дуже рухлива голівка, яка друкує тканини за допомогою мініатюрного сопла.

Після того, як F3DB попрацює у одному місці, його можна переміщувати далі по тілу. Це знадобиться, наприклад, коли кишка чи серце має кілька ушкоджень і їх можна “залатати” усі за один раз. Це зменшить травмування пацієнта.

Принтер уже тестували на штучній моделі прямої кишки та свинячій нирці, використовуючи у якості чорнила шоколад, композитний гель та інші речовини немедичного призначення. Науковці наголошоють, що клітини поруч із місцем, де працює F3DB, пошкоджені мінімально і продовжують фунціонувати.

Як повідомляло BitukMedia, науковці підтвердили одужання від ВІЛ в уже п’ятого пацієнта у світі. Йому допомогла трансплантація стовбурових клітин. Медики наголошують, що чоловік дійсно видужав, а не перебуває у стані ремісії.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі