Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

П’ята людина у світі одужала від ВІЛ

Важливо

Науковці підтвердили одужання від ВІЛ в уже п’ятого пацієнта у світі. Йому допомогла трансплантація стовбурових клітин. Медики наголошують, що чоловік дійсно видужав, а не перебуває у стані ремісії.

Про це повідомляє Forbes.

Чоловікові із Німеччини – його ім’я шифрують як “Дюссельдорфський пацієнт” – зараз 54 роки. Стовбурові клітини йому пересадили 2014-го.

У цей понеділок журнал Nature опублікував дослідження, що в організмі чоловіка не виявили слідів ВІЛ. Ліки від ВІЛ він припинив приймати ще у 2019-му.

Лікар Бйорн-Ерік Оле Єнсен, який є терапевтом чоловіка і спостерігав за ним, ще тоді підтвердив, що пацієнт видужав. Зараз він повторив це твердження.

Імплантація стовбурових клітин – це медична операція із високим ризиком, яку зазвичай проводять для людей із онко, у яких нема інших сансів. Стовбурові клітини ефективно змінюють імунітет людини, сприяючи виробленню нових клітин.

Загалом, зараз у світі із ВІЛ живе 38,4 млн людей. Лікарі кажуть, що досвід “Дюссельдорфського пацієнта” дає надію.

Як повідомляло BitukMedia, y США в 50-річного чоловіка раптово з’явився ірландський акцент після того, як йому діагностували рак простати. Це третій відомий випадок розвитку синдрому іноземного акценту через онкологічне захворювання і перший — саме через такий рак. У більшості випадків синдром з’являється після черепно-мозкових травм або інсульту та проходить в міру одужання.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі