П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Рак простати викликав в чоловіка ірландський акцент

Важливо

У США в 50-річного чоловіка раптово з’явився ірландський акцент після того, як йому діагностували рак простати. Це третій відомий випадок розвитку синдрому іноземного акценту через онкологічне захворювання і перший — саме через такий рак. У більшості випадків синдром з’являється після черепно-мозкових травм або інсульту та проходить в міру одужання

Про це розповідає ScienceAlert.

Синдром іноземного акценту — рідкісне фонологічне порушення, коли через поразку центральної нервової системи мовлення людини нагадує іншомовний діалект. Звуки набувають фонетичного забарвлення іншої мови, змінюються наголоси. При цьому загалом мовлення залишається правильним. Загалом у світі було зафіксовано не більше сотні людей з таким синдромом.

В американця синдром іноземного акценту проявився майже через два роки після встановлення діагнозу. При цьому чоловік ніколи не був в Ірландії, як, власне, і його предки.

Відео пояснює, який він – ірландський акцент англійської мови

У мозку хворого чоловіка не знайшли жодних видимих пухлин. Через три місяці інтенсивної терапії пацієнт продовжував розмовляти з ірландським акцентом. Рак поширився на печінку та кістки, а пізніше – метастазував у мозок. Пацієнт продовжував розмовляти з ірландським акцентом аж до самої смерті — його рак швидко прогресував.

Можливо, іноземний акцент виник в американця через паранеопластичний синдром. Це клінічні прояви пухлин, спричинені гормональними або поки що невідомими механізмами.

Відповідно до медичного звіту, це перший випадок появи синдрому іноземного акценту після раку простати. Однак повідомлялося про два схожі випадки, пов’язані з раком мозку та молочної залози. Найвідоміший в історії випадок синдрому іноземного акценту — історія жінки з Норвегії. У 1941 році вона отримала травму голови під час бомбардування Осло. За кілька місяців жінка почала розмовляти з німецьким акцентом.

Як повідомляло раніше BitukMedia, люди копіюють особливості мовлення співрозмовника, коли разом працюють над цікавим завданням, навіть у режимі обговорення. Такого висновку дійшли вчені з університету Пенсильванії (США).

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі