П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Живі секатори: лісові слони щодня допомагають планеті. Але як надовго?

Важливо

Лісові слони беруть участь у процесі поглинання вуглецю й уповільнюють потепління планети. Це демонструє нове дослідження американських біологів. А все завдяки тому, що добре харчуються. От тільки небезпека в тому, що ці тварини перебувають під загрозою зникнення.

Про це розповідає Science Alert.

Вологі тропічні ліси Центральної та Західної Африки – другі на планеті за площею після амазонської сельви. Вони можуть поступово втратити від 6 до 9% своєї здатності поглинати вуглекислий газ з атмосфери. А це, своєю чергою, призведе до ще більшого потепління на Землі. Це станеться, якщо вимруть лісові слони, які мешкають у цих джунглях, попереджають біологи з Університету Сент-Луїс (США). 

Справа в тому, що слони, як встановили вчені, відіграють ключову роль в екосистемі дощових лісів. Що саме відбувається?

Гігантські травоїдні воліють харчуватися листям і пагонами дерев, які поглинають з атмосфери порівняно мало вуглекислого газу. Такі дерева швидко ростуть і стають дуже високими. Тому, знищуючи їх на стадії пагонів, слони проріджують верхній шар лісу. Це дає більше простору та сонячного світла деревам з нижніх ярусів, які й поглинають багато вуглекислого газу.

Слони люблять їсти фрукти, що ростуть на таких корисних для екосистеми планети деревах. Ці плоди великі та солодкі. Це означає, що насіння дерев, які добре поглинають вуглекислий газ, поширюються на великі території. Деякі види подібних дерев просто не вижили б без допомоги слонів.

“Слони – справжні лісові садівники. Вони садять дерева з високою здатністю до поглинання вуглекислого газу та проріджують дерева з низькою подібною здатністю. В такий спосіб вони підтримують біорізноманіття лісу”, — пояснив провідний автор дослідження Стівен Блейк з Університету Сент-Луїса в Міссурі.

За оцінками фахівців, у дикій природі зараз залишається менше півмільйона африканських слонів. А ще минулого століття їх налічувалося від трьох до п’яти мільйонів. Таке різке скорочення пояснюється полюванням на слонову кістку.

Нове дослідження наголошує на важливості захисту африканських слонів. Вони є одним з рідкісних видів мегатравоїдних (наземних травоїдних з масою тіла понад 1000 кг), які зокрема зберігають здоров’я лісів.

“Політики мають серйозно поставитися до важливості лісових слонів для пом’якшення наслідків зміни клімату. Їхня роль у нашому глобальному навколишньому середовищі є надто важливою, щоб її ігнорувати”, — наголошує біолог Стівен Блейк.

Як повідомляло раніше BitukMedia, у США народилася пара індійських слонів-близнюків. Імовірність такого народження становить менше одного відсотка. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі