П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Люди копіюють мовлення співрозмовника, коли захоплені спілкуванням, – дослідження

Важливо

Люди копіюють особливості мовлення співрозмовника, коли разом працюють над цікавим завданням, навіть у режимі обговорення. Такого висновку дійшли вчені з університету Пенсильванії (США).

Про це розповідає Science Alert.

Протягом багатьох років дослідники помічали, що коли дві людини обговорюють цікаву тему, їхнє мовлення з більшою ймовірністю збігається. Без підказки співрозмовники можуть ненавмисно почати закінчувати речення один одного. Вони також можуть змінювати синтаксис своїх фраз, щоб відповідати своєму співрозмовнику, або змінювати свою вимову, щоб бути схожими один на одного.

Автори нового дослідження хотіли вивчити, як змінюється мовлення, коли ми працюємо разом над дуже захопливим завданням.

Добровольцями дослідження стали 52 англомовні учасники. Їх розділили на пари та попросили виконати два завдання. Спочатку партнери, сидячи у різних кімнатах, мали допомогти один одному переміщатись у грі Minecraft. Потім один учасник мав прочитати слова на своєму екрані, а інший знайти схожі на своєму. Друге завдання було менш цікавим.

Виявилось, чим цікавіше напарникам було вирішувати завдання, тим більше подібності з’являлося в їхньому мовленні. Наприклад, у співрозмовників змінювався лексикон, синтаксис та вимова.

Це називається фонетичною конвергенцією. Швидше за все, вона посилює ефективність взаємодії та зменшує ймовірність бути неправильно зрозумілим.

Як повідомляло раніше BitukMedia, жінки в середньому краще за чоловіків розуміють, що відчуває або думає інша людина. Це підтвердили результати тривалого експерименту, в якому взяли участь понад 300 тис. людей з 57 країн.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі