П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Читають по очах – жінки краще за чоловіків розуміють емоції співрозмовника

Важливо

Жінки в середньому краще за чоловіків розуміють, що відчуває або думає інша людина. Це підтвердили результати тривалого експерименту, в якому взяли участь понад 300 тис. людей з 57 країн.

Про це розповідає Medical Express. 

Психологи з Кембриджського університету виявили, що жінки набирають більше балів у тесті “читання думок по очах”. Йдеться про тест, що вимірює когнітивну емпатію. Учасникам пропонували за фотографією верхньої половини обличчя визначити, які емоції відчуває людина на цьому знімку.

Тест “читання думок по очах” вперше був розроблений у 1997 році в Кембриджі професором Саймоном Бароном-Коеном та його дослідною групою. За чотири роки його вдосконалили. Відтоді тест став загальновизнаною оцінкою теорії розуму. Національний інститут психічного здоров’я США навіть включив його до списку двох рекомендованих тестів для вимірювання індивідуальних відмінностей у психічних станах.

Результати теперішнього дослідження показали, що у 57 країнах жінки в середньому набрали суттєво більше балів. Примітно, що в жодній країні чоловіки не показали кращого результату.

“Наші результати є одними з перших доказів того, що добре відомий феномен — жінки здебільшого емпатичніші за чоловіків, — є правдою. І так по всьому світу. Тільки використовуючи дуже великі набори даних, ми можемо сказати це впевнено”, прокоментував результати повідний науковець дослідження Девід Грінбер.

Однак з’ясувати точну причину такої різниці в психології жінок і чоловіків це спостереження не може. На підставі більш ранніх наукових фактів експерти лише припускають, що це може бути результатом як біологічних, так і соціальних факторів.

Як повідомляло раніше BitukMedia, статистика показує, що жінки частіше виконують хатню роботу, навіть якщо на словах ділять обов’язки порівну. Жінки ніби бачать більше “завдань” там, де чоловіки просто “сліпі”. Вчені з Кембриджу (Велика Британія) нарешті змогли зрозуміти чому так відбувається.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі