Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Чим небезпечне життя без нудьги, пояснюють соціологи

Важливо

Соціальні мережі не дають людині занурюватися в нудьгу, яка була доступна нашим предкам, з’ясували соціологи з Університету Бата (Велика Британія) та Трініті-коледжу (Ірландія). І, хоч би як дивно це звучало, але це ціла проблема. Адже лише глибока туга стає благодатним підґрунтям для творчості.

Про це розповідає Science Alert.

“Cправжня” нудьга відрізняється від того, що ми відчуваємо, чекаючи на автобус,  пояснюють соціологи. Щойно сучасна людина відчуває це початкове занурення в монотонність, нічого-не-робство, вона вдається до способу миттєво розвіятися — для цього можна зазирнути в месенджери, соцмережі, поскролити стрічку новин… Таким чином, нудьга ніколи не переходить на рівень, де ми могли б вигадати щось нове, аби її розвіяти — тобто звернутися до творчості.

Команда досліджувала спосіб життя 15 осіб, які під час пандемії COVID або перебували в оплачуваній відпустці, або їх відправили на дистанційку. Зрозуміло, сумуючи, учасники вдавалися до гортання сторінок соцмереж.

Але в тих, хто рідше “пірнав” у думскролінг, туга викликала почуття занепокоєння і порожнечі. Ці переживання, своєю чергою, ставали поштовхом до чогось більшого. І люди заповнили цю порожнечу такими захопленнями, як столярна справа, випічка, їзда велосипедом — хтось відкривав для себе нові хобі, хтось повертався до давно забутих.

“Проблема в тому, що соціальні мережі можуть полегшити поверхневу нудьгу, але це відволікання забирає час і енергію і може завадити людям прогресувати до стану глибокої нудьги, коли вони можуть відкрити для себе нові захоплення”, – пояснює соціолог з Університету Бата Тімоті Хілл.

Ідея існування та відмінностей поверхневої та глибокої нудьги звучала ще сторіччя тому у лекціях німецького філософа Мартіна Хайдеггера. Він вважав, що нудьга надзвичайно важлива для життя і її навіть потрібно культивувати.

Дане дослідження вже не перше, в якому звучить думка: нудьга та пов’язані з нею блукання вільного розуму – основа для творчості та інновацій. Можливо, тому найкращі ідеї тепер можуть пробитися до нас тільки там, куди ми не беремо із собою смартфон. Але хіба є такі місця?

Як повідомляло раніше BitukMedia, перше у світі Lego Brick Cafe відкрили в Дубліні. Цей експериментальний заклад не схожий на будь-яке інше місце для творчості Lego. Він створений спеціально для дорослих. Унікальне кафе покликане допомогти їм подолати стрес через творчість та ігри. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі