П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У жінок більше хатніх обов’язків, ніж у чоловіків: вчені дізналися чому

Важливо

Може здатись, що чоловіки не помічають в будинку ані заляпаних кухонних стільниць, ні неприбраних ліжок та брудної білизни. На жаль, статистика показує, що жінки частіше виконують хатню роботу, навіть якщо на словах ділять обов’язки порівну. Жінки ніби бачать більше “завдань” там, де чоловіки просто “сліпі”. Вчені з Кембриджу (Велика Британія) нарешті змогли зрозуміти чому так відбувається.

Про це розповідає Daily Mail. 

Експерти з Кембриджського університету оприлюднили так звану “теорію можливості” (affordance theory). Саме вона, на думку вчених, може дати пояснення, чому – у багатьох випадках – жінки перебирають на себе більше роботи по дому та догляду за дітьми. Автори дослідження припустили, що чоловіки та жінки бачать різні “можливості для дій”, перебуваючи вдома. 

Автори роботи пишуть: “Коли жінка входить у кухню, вона бачить посуд, який потрібно вимити, підлогу, яку потрібно замісти, холодильник, який потрібно наповнити, стільницю, яку потрібно витерти, відро для сміття, яке потрібно винести, перестиглі банани, які потрібно утилізувати. Чоловік, зазвичай, бачить, що в раковині є посуд, що банани коричневі, а не жовті, або холодильник порожній. Але ці предмети не “притягують” його — вони не сприймаються як завдання, яке необхідно виконати”.

Команда внених припускає, що жінки з більшою ймовірністю побачать сигнал до дії, ніж чоловіки, можливо, через соціальну обумовленість. Сам сигнал і “можливість для дії” запускає нервовий процес, який готує до фізичних дій.

“Це може легке спонукання або навіть непереборна тяга, і часто потрібно докладати зусиль, щоб не робити цього”, — пишуть автори. Вчені пояснюють це “бажання діяти” на прикладі знижок. Ми часто купуємо непотрібні речі тільки тому, що нас ніби змусили купити їх через акцію. Хатні завдання можуть дратувати людину, доки вони не будуть виконані, або відволікати її від інших планів.

Дослідники зазначають, що таке сприйняття – пастка для жінок, яким доводиться робити більше. Вони зазначають, що чоловіків слід заохочувати для підвищення їхньої чутливості до хатніх сигналів.

Як повідомляло раніше BitukMedia, люди, які стикаються з цькуванням на роботі, більше схильні вірити в теорії змови. Такий висновок зробили науковці з британського Ноттінгемського університету у співпраці з колегами з Паризького університету Нантер. Психологи припускають, що це пов’язано з почуттям параної. Відчуваючи невпевненість щодо колег, людина охочіше чекає підступу від решти світу.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі