Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Та, що засвідчила диво – знайдено могилу “акушерки Христа”

Важливо

Ізраїльські археологи виявили місце, де похована загадкова Саломія. Згідно з одним апокрифом, вона була присутня при народженні Ісуса.

Про це розповідає Times of Israel. 

Археологи виявили у “печері Саломії” 2000-річну сімейну гробницю. Згідно з давніми легендами та апокрифами, там була похована повитуха, яка була при народженні Христа і засвідчила диво.

За словами експертів, це одна з найбільш вражаючих похоронних печер з багатим внутрішнім двором, мозаїчними підлогами, декоративним різьбленням та сотнями олійних ламп, принесених прочанами.

Місце розкопок: внутрішній двір похоронної печери площею 350 квадратних метрів у регіоні Лахіш, Ізраїль. Фото – Melanie Lidman/Times of Israel

“Печеру Саломії” знайшли мародери близько 40 років тому поряд із давнім біблійним містом Лахіш у південному Ханаані. Зараз це археологічний національний парк за 48 км від Єрусалиму. Археологи обстежили її 1984-го, але відтоді місце було закрите для публіки. Нові розкопки під керівництвом Управління старожитностей Ізраїлю вперше відкрили вченим передній двір печери та стародавню гробницю.

Двір займає близько 350 квадратних метрів, він оточений стінами з тесаного каменю, підлога вистелена мозаїкою. На деяких стінах вирізані витончені візерунки – гранати, розетки та вази з листям аканта. З двору відкриваються входи до печери з безліччю висічених у скелі похоронних ніш та зламаних оссуаріїв (кам’яних ящиків), які свідчать про єврейський звичай вторинного поховання.

Однак усередині також знаходиться християнська каплиця. За хрестами та десятками написів на її стінах, залишених у візантійський та ранньо ісламський періоди, вчені з’ясували, що каплиця була присвячена Саломії.

На подвір’ї знайшли низку кіосків, де продавали чи здавали в оренду глиняні лампи. У магазинчиках і всередині самої печери до нашого часу збереглися сотні цілих і розбитих олійних світильників, найпізніші з них датуються VIII-IX століттями. Лампи могли служити як для освітлення внутрішнього темного простору, так і для релігійних церемоній як свічки в сучасних храмах.

“Знахідки говорять про те, що гробниця належала багатій єврейській родині високого статусу у період Другого храму. Християнські прочани відвідували її з V до IX століття. Ім’я Саломія, можливо, з’явилося в гробниці в давнину на одному з оссуаріїв, що нині не збереглися. Так  і виникла традиція ототожнювати це місце з Саломією-повитухою», — розповів Цві Фірер, керівник розкопок у Південному регіоні Управління старожитностей Ізраїлю.

Цві Фірер з Управління старожитностей Ізраїлю в печері в Лахіші, присвяченій акушерці Ісуса, Саломії. Фото – Emil Aladjem/ Israel Antiquities Authority

Саломія залишається загадковою фігурою, про неї розповідається лише в апокрифічному Протоєвангелії Якова. Історія розповідає про те, що Саломія була помічницею іншої повитухи. Обох Йосип привів з Віфлеєму до печери Різдва або до народження Христа, або одразу після. Але вони не приймали пологи, оскільки яскраве світло не дозволило їм наблизитись. Саломія не могла повірити, що її попросили прийняти пологи у Діви, і її рука висохла, а зцілилася, коли вона торкнулася немовля.

Саломія (праворуч) і бабка-повитуха Емея (ліворуч), що купають немовля Ісуса, є поширеною фігурою на православних іконах Різдва Ісуса; тут на фресці 12-го століття з Каппадокії. Фото – Wikipedia

Саломію зображували на деяких іконах Різдва у візантійській традиції (і на фресках — у західноєвропейській), хоча з XVI століття це було заборонено.

Щойно реставраційні та будівельні роботи будуть завершені, печеру обіцяють відкрити для відвідування.

Як повідомляло раніше BitukMedia, під час розкопок у місті Явне ізраїльські археологи знайшли свинцевий снаряд для пращі. На ньому грецькою мовою написано: “Перемога для Геракла та Хаурона”. Фахівці не виключають, що знахідка, завдовжки 4,4 см і віком близько 2200 років, може належати до подій, пов’язаних з легендарним повстанням Макавеїв і святом Ханука.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі