Вівторок, 23 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Психологічна зброя еллінів: археологи зробили рідкісну знахідку

Важливо

Під час розкопок у місті Явне ізраїльські археологи знайшли свинцевий снаряд для пращі. На ньому грецькою мовою написано: “Перемога для Геракла та Хаурона”. Фахівці не виключають, що знахідка, завдовжки 4,4 см і віком близько 2200 років, може належати до подій, пов’язаних з легендарним повстанням Макавеїв і святом Ханука.

Про це пише Times of Israel.

У стародавньому Явне, як і на решті території Юдеї, у ІІ столітті до нашої ери правила елліністична династія Селевкідів. Населення вклонялось язичницьким грецьким богам. Повстання ортодоксальних євреїв, що очолювали династію Макавеїв (Хасмонеїв) спалахнуло у 167 році до нашої ери і призвело до звільнення Єрусалима та єрусалимського храму. Ці події є основою свята Ханука.

Як припускають вчені, знайдена куля, а особливо напис на ній, свідчать про битву за Явне між прихильниками Селевкідів та Макавеїв. Геракл – персонаж грецької міфології, герой, зарахований після смерті до богів, а Хаурон – давньоєгипетський бог хаосу та руйнування.

За словами професора Юлії Устінової з Університету Бен Гуріона, Геракл і Хаурон були небесними покровителями Явне в період еллінізму. Вперше свідчення про шанування цієї пари богів було знайдено біля самого Явне. Раніше напис з іменами Геракла та Хаурона знайшли на грецькому острові Делос.

На думку Устінової, напис на кулі — своєрідна психологічна зброя. Такі кулі для пращі з посвятами богам відомі з п’ятого століття до н.е., але на території Ізраїлю їх знаходять дуже рідко. Написи з посвятами піднімали бойовий дух воїнів і сприймалися ними як заклинання, покликане зробити снаряд смертоноснішим.

Як повідомляло раніше BitukMedia, в Ізраїлі розшифрували найраніший з відомих науці ханаанських текстів. Це короткий напис на гребінці зі слонової кістки, виготовлений у XVII столітті до нашої ери. Прочитане схоже на заклинання: “Нехай це ікло викорінить вошей у волоссі та бороді”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі