П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Що написано на гребінці 17 століття до нашої ери? Вчені прочитали фразу ханаанською мовою

Важливо

В Ізраїлі розшифрували найраніший з відомих науці ханаанських текстів. Це короткий напис на гребінці зі слонової кістки, виготовлений у XVII столітті до нашої ери. Прочитане схоже на заклинання: “Нехай це ікло викорінить вошей у волоссі та бороді”.

Про це повідомляє Guardian.

Розмір гребінця – 3,5 на 2,5 cм. Напис складається з 17 піктографічних літер, які вчені склали у сім слів. Розмір кожного символу – від 1 до 3 мм, а наприкінці автору заклинання не вистачило місця,тому останню літеру він переніс на новий рядок.

Відкриття перевертає уявлення археологів про грамотність у стародавньому Ханаані: якщо текст могли надряпати навіть на гребінці, мабуть, тих, хто вміє писати людей у ​​ті часи було чимало, роблять висновок вчені.

Гребінець зараз у зношеному стані. Він втратив зубці, але залишки вказують, що колись на ньому було шість широких зубців для розчісування. Також було 14 вузьких зубців із іншого боку — їх використовували для видалення вошей і гнид. Цікаво, що спочатку на гребені виявили крихітні залишки воші. Знайдений у 2016 році артефакт вивчили на присутність слідів ДНК живих істот, а коли стало зрозуміло, що вони не збереглися, знахідку відклали.

Через п’ять років нове відкриття зробили завдяки смартфону  — доктор Мадлен Мумкуоглу сфотографувала гребінь з сильним спалахом. Іі здивування було великим. «Я сплю чи тут насправді літери?!» – запитала вона колегу Даніеля Вайнштуба.

Археолог встановив, що напис не пов’язаний з релігійними ритуалами. “Це зовсім світський напис. Тут немає згадки про бога. Це не молитва”, – пояснив Даніель Вайнштуб, археолог з Університету Бен-Гуріона.

Три з половиною тисячі років тому воші були актуальною проблемою. Історики нагадали, що воші (разом з іншими комахами) були третьою з десяти страт єгипетських.

Можливо, власник гребеня соромився, що заражений, і вважав за краще потай дістати річ з кишені, аби швидко видалити воші з бороди. Саме цим Мадлен Мумкуоглу пояснює крихітний розмір ханаанського гребінця — він не мав привертати увагу.

Як повіломляло раніше BitukMedia, “виняткову” печеру знайшли будівельники в ізраїльському Національному парку Пальмахім. Лише за кілька метрів від пляжу на південь від Тель-Авіва екскаватор несподівано пробив ковшем вхід до печери. Вчені втішені – йдеться про артефакти часів Рамзеса II.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі