Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Як в Індіани Джонса” – археологам випадково дісталась печера з артефактами часів Рамзеса II

Важливо

“Виняткову” печеру знайшли будівельники в ізраїльському Національному парку Пальмахім. Лише за кілька метрів від пляжу на південь від Тель-Авіва екскаватор несподівано пробив ковшем вхід до печери. Вчені втішені – йдеться про артефакти часів Рамзеса II.

Про це повідомляє Live Science.

Археологи виявили всередині акуратно складені на підлозі бронзові та керамічні вироби, а також безліч глеків. Фахівці Управління старожитності Ізраїлю датували печеру та цінності всередині неї часом, коли Стародавній Єгипет на чолі з Рамзесом ІІ контролював ці землі. А також всю імперію – від сучасного Судану до Сирії.

Запечатана вона була разом з багатим начинням у XIV столітті до нашої ери. А через 3300 років стеля печери обрушилась під ковшем екскаватора. 

В отвір, що утворився, й спустились археологи. Зізнаються, почувались так, ніби прийшли з майбутнього у минуле. Печера ніби «завмерла в часі».

Підлога стародавньої скарбниці виявилася усипана різноманітною керамікою та бронзовими виробами. Археологи побачили десятки глиняних посудин, глибокі та плоскі чаші, кубки з широким дном, горщики для приготування їжі, глечики для зберігання та лампи.

Кераміка, знайдена в печері в Ізраїлі. Фото – Courtesy of the Israel Antiquities Authority

Також у печері знайшли бронзові наконечники стріл. Є припущення, що у давнину  їх поклали туди в сагайдаку, але за тисячі років той зотлів.

“Це відкриття, яке буває раз у житті. Вкрай рідко можна зустріти такий “знімальний майданчик Індіани Джонса”, — зізнається ізраїльський археолог Елі Яннаї. — А оскільки печера була запечатана, її більшу частину не розікрали».

Експерти вивчили деякі предмети та з’ясували, що не всі з них місцевого виробництва. Деякі гончарні вироби, припускають,, привезені з Сирії, Лівану та Кіпру. Вчені збираються також досліджувати залишки органіки на стінках посуду. Хочуть зрозуміти, що в них зберігалося у минулому.

Фахівці припускають, що майно належало заможному пану. Його поклали в  могильню, для потойбічного життя власника. Вчені сподіваються, що печера розкриє їм подробиці прадавніх похоронних звичаїв. От тільки людських останків там поки не виявили.

Після відкриття печеру опечатали та охороняли. Але це не врятувало її від пограбування. Поки поліція шукає мародерів, вчені отримують запити від багатьох археологів, які хочуть взяти участь у розкопках унікального об’єкту.

Як повідомляло раніше BitukMedia, на півдні Ізраїлю знайшли скам’янілий бивень гігантського доісторичного слона. Імовірно, він належав тварині, що жила півмільйона років тому. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі