П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ненавидить чихуахуа – хижий “Бред Пітт” непокоїть зоологів

Важливо

Улюбленця Голлівуду гірського лева Р-022 доведеться відловити, повідомили фахівці з Каліфорнійського департаменту дикої природи. Хижак почав дедалі ближче підходити до будинків людей і вже двічі нападав на маленьких собак. Після оцінки його стану ветеринарами у нацпарку вирішать подальшу долю звіра

Про це розповідає The Guardian.

Гірського лева P-022 вперше помітила камера у 2012 році. Відтоді він став місцевою знаменитістю. Його називають “Бредом Піттом серед гірських левів”. Натхненні його незвичайним диким життям посеред мегаполісу, художники та музиканти присвячували йому фрески, пісні та навіть музейну виставку.

У хижака цілком достатньо їжі, наприклад, оленів. Конкурентів довкола немає, як, втім, і надії знайти пару. Віднедавна лева почали помічати поблизу людських осель.

Дистанційна камера зафіксувала гірського лева Р-022 в Гріффіт-парку. Фото – Steve Winter/National Geographic Creative

9 листопада його визнали винним у вбивстві чихуахуа, якого на повідку вигулював господар. Людина не постраждала. Незабаром стався другий напад на ще одного чихуахуа. Власник собаки вступив у боротьбу з левом і зумів відбити вихованця. Маленький пес був поранений й отримує лікування.

“У Р-022 найменша територія з усіх відомих пум – лише 21 кв км для пересування, а норма – близько 400 кв км”, – йдеться в офіційній заяві представника дикої природи Каліфорнії.

Р-022 живе у Гріффіт-парку, дикій місцевості площею близько 16 кв км у центрі міського простору. Фото – Caroline Brehman/EPA

Крім того, самцю одинадцять років: це, за мірками пум, глибока старість. Біологи дивуються, як взагалі цей звір-інтроверт примудряється виживати в сусідстві з людиною на клаптику землі, без контактів з родичами.

Тому вчені й борються за створення таких територій, які з’єднували б між собою нацпарки. Можливо, тоді у P-022 нарешті з’явилася пара і кошенята, а напади на собак залишилися б у минулому.

І поки майбутнє “Бреда Пітта” невизначене, цього не скажеш про його спадщину. Раніше P-022 став обличчям кампанії зі збору коштів для “мосту дикої природи”. Цього року споруду почали зводити над автострадою № 101 — однією з найжвавіших у Каліфорнії. Йдеться про безпечний перехід над проїжджою частиною для тварин.

Візуалізація перетину мосту дикої природи Уолліс Анненберг. Фото – Living Habitats and National Wildlife Federation

З 2002 року на дорогах Лос-Анджелеса загинуло щонайменше 25 великих котів. Переправа дикої природи від фонду Уолліс Анненберг має відкритись до 2025 року. Вона створить безпечний прохід для гірських левів, а також для ящірок, змій, жаб і навіть комах. Хоча цей проєкт не принесе користі самому P-022, у цих районах живе близько дюжини гірських левів, і це допоможе їм пересуватись територією.

Візуалізація перетину мосту дикої природи, на якому будуть присутні місцеві рослини та живоплоти. Фото – AP

У 2020 році в американському штаті Юта збудували перший міст для диких тварин над багатосмуговим шосе. 106-метровий міст обійшовся у $5 млн. Головна мета проєкту – зменшити кількість зіткнень з тваринами, адже за два роки тут сталась щонайменше сотня ДТП. Щоб міст став більш привабливим для тварин і вписався у навколишнє середовище, його присипали землею та камінням, розкидали колоди та валуни. Управління ресурсів дикої природи штату Юта поділилося кадрами, аби всі побачили – естакада використовується за призначенням.

Як повідомляло раніше BitukMedia, журі визначилось з найсмішнішою фотографією дикої природи 2022 року. Переможцем Comedy Wildlife Photography Awards стала американка Дженніфер Хедлі. Її світлина під назвою “Такі собі котячі рефлекси” (Not so cat-like reflexes) визнана найкращою.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі