П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Запотілі окуляри більше не дратуватимуть: є новинка для їхніх власників

Важливо

Схоже, вчені нарешті почули прохання володарів окулярів. Запотілі окуляри їх більше не потурбують. Розроблено тонке покриття, яке запобігає появі конденсату. Йдеться про ультратонкий прозорий шар на основі золота. 

Про це повідомляє Daily Mail. 

Ультратонкий прозорий шар на основі золота здатний перетворювати сонячне світло на тепло. В результаті скло нагрівається, запобігаючи утворенню конденсату.

Коли з холодної вулиці заходиш до теплого приміщення, окуляри обов’язково запітніють. Всі, хто носить окуляри на щоденній основі, дуже добре знають, як це дратує. Але вихід нарешті знайдено!

Дослідники з Цюріха (Швейцарія) розробили спеціальне покриття на скло. Цей ультратонкий прозорий шар на основі золота здатний перетворювати сонячне світло на тепло. Він нагріває поверхню скла до 8°C. Таким чином різкі перепади температури окулярам більше не загрожують.  

Як це працює? Крихітні, надзвичайно тонкі кластери золота затиснуті між двома шарами оксиду титану – це посилює ефект нагрівання. Коли покриття наносять на скло, воно допомагає поглинати інфрачервоне випромінювання сонця, нагріваючи поверхню скла максимум до 8 градусів за Цельсієм.

Товщина покриття становить лише 10 нанометрів. Це у 12 разів тонкіше, ніж у сухозлітного золота. Дослідники додали, що його також можна наносити на скло автомобілів. Воно не має кольору, а ще цілком прозоре.

Про це що, таке покриття зробить окуляри суттєво дорожчими, непокоїтись не варто – для створення цього шару потрібно мізерно мало золота.

Як повідомляло раніше BitukMedia, Facebook випустив свої перші “розумні” окуляри. Вони вийшли під брендом Ray-Ban і коштують 299 доларів. Окуляри Ray-Ban Stories оснащені двома фронтальними камерами для фотографій і знімання відео. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі