Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Небезпечний зелений: з Національної бібліотеки приберуть книги з миш’яком

Важливо

У Національній бібліотеці Франції виявили чотири книги XIV століття, обкладинки яких могли бути пофарбовані за допомогою миш’яку. Фоліанти вже помістили на карантин. Фахівці вивчають у них кількість небезпечної для здоров’я речовини.

Про це пише The Guardian.

Американські дослідники з Університету Делавер започаткували проєкт Poison Books (“Отруйні книжки”). Він шукає книги, в оформленні яких використовували небезпечні для здоров’я речовини. Як стверджують історики, для фарбування зелених палітурок у вікторіанську епоху використовували миш’як. Обкладинки фарбували за допомогою зеленого пігменту, який також називали “зеленим Шееле” — на честь хіміка Карла Вільгельма Шееле. Саме цей барвник і містив небезпечний для здоров’я важкий метал.

Декілька книг з французької бібліотеки вже помістили в карантин для подальшого вивчення. Серед них два томи “Баллад про Ірландію” Едварда Хейса (1855), двомовна антологія румунської поезії Генрі Стенлі (1856) і книга Королівського садівничого товариства (1862–1863). Зазначається, що попередні контакти з ними не несуть серйозної загрози.

Перевірка потенційно токсичних книг триває з 2019 року. За цей час Poison Books дослідили понад 16 млн томів.

При тривалому контакті миш’як призводить до раку шкіри та уражень внутрішніх органів, а от короткочасний вплив не має такого руйнівного ефекту. Американські вчені зазначають, що книги з додаванням миш’яку передусім загрожують здоров’ю бібліотекарів, книготорговців, колекціонерів, і радять поводитися з такими виданнями обережно.

Як розповідало раніше BitukMedia, у XIX столітті модні шпалери стали причиною смерті багатьох людей. А все через вбивчий зелений колір.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі