Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

«Містер Бах»: робот ловить бабусю перед тим, як вона впаде

Важливо

Дослідники з Сінгапуру презентували нового робота-помічника з балансування під назвою «Містер Бах». Він може відчути, коли літня людина втрачає рівновагу і вчасно упіймати її. Такий пристрій вкрай необхідний з огляду на швидке старіння населення світу.

Про це розповідає The Washington Post.

Новий пристрій виглядає як моторизований інвалідний візок. У нього є захисні поручні, які доходять до стегна людини. Спеціальні датчики мають визначити, коли людина починає втрачати рівновагу.  Користувачі фіксуються ременями. А коли вони починають валитись, робот зачіпає їх, аби вберегти від падіння.

Винахідники машини з Наньянського технологічного університету (NTU) у Сінгапурі ніжно називають машину Mr. Bah. Хоча його офіційна назва “мобільний робот-помічник з балансування”. Пристрій все ще потребує схвалення регуляторних органів на основних ринках, таких як Сполучені Штати. Є також  значні проблеми з фінансуванням для виходу на ринок, але, як обіцяють дослідники, він буде доступний за два роки.

“Містер Бах” – ще одна технологічна новинка серед зростаючої кількості досягнень для догляду за людьми похилого віку. Серед яких, зокрема, роботи, які прибирають будинки та забезпечують спілкування. А ще різноманітні натільні пристрої, що відстежують ключові показники здоров’я. 

Потреба у такому роботі як “Містер Бах” очевидна: падіння людей похилого віку часто призводять до серйозних травм або навіть смертельних наслідків.

“Падіння є великою проблемою в усьому світі», – розповів Вей Тек Енг, провідний дослідник проєкту та виконавчий директор Дослідницького інституту реабілітації Сінгапуру (RRIS). «Нашою  метою було допомогти людям пересуватись вдома і не боятись впасти».

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у всьому світі падіння є другою провідною причиною смерті від ненавмисних травм. 

Енг знає про цю проблему з власного досвіду. «Моя 85-річна мати часто падає», –  сказав він. “Після того, як вона вперше впала близько 10 років тому, у мене виникла ідея створити робота”.

Наразі новий пристрій випробували лише 29 людей. Це були пацієнти, які перенесли інсульти, черепно-мозкові травми та травми спинного мозку.

Під час тестування, яке тривало три дні на кожного учасника, робот допомагав людям похилого віку сидіти, стояти та ходити. За словами дослідників, під час випробувань падінь зафіксовано не було.  

У майбутньому передбачено випуск двох версій робота. Перша — лікарняна, з багатьма високоточними датчиками та камерами, які відстежують рухи літньої людини. Вона коштуватиме близько 20 тис. доларів. Друга –  домашня версія. Менше датчиків і менша ціна. Така може коштувати до 4 тис. доларів.

Як повідомляло раніше BitukMedia, Європейське космічне агентство разом з італійськими науковцями створює роботизовану руку, яка допоможе доставити на Землю зразки ґрунту з Марсу.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі