П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Не жовте” – астронавт NASA підтвердив дивний космічний феномен Сонця

Важливо

Сонце насправді має білий колір і здається жовтим через атмосферу Землі. Астронавт NASA Скотт Келлі підтвердив дивний космічний феномен, що суперечить поширеній думці про колір світила.

Про це пише Express.

Для нас, землян, Сонце виглядає жовтим. А іноді, у певний час доби, воно набуває жовто-гарячого і навіть червоного відтінку.

Однак насправді Сонце випромінює цілий спектр світла, що складається з усіх кольорів веселки. Причина, з якої ми бачимо нашу сусідню зірку як жовту, полягає насамперед у феномені заломлення світла.

Сонце насправді має білий колір і здається жовтим через атмосферу Землі. Наприклад, астронавти, які перебувають на МКС, бачать Сонце саме таким.

“Я можу підтвердити цей космічний факт”, – написав у своєму Twitter астронавт NASA Скотт Келлі. Так він відповів на твіт, де йдеться про цей космічний феномен.

Фото – Twitter

За даними NASA, коли сонячне світло, що складається з повного спектру світла, проходить через атмосферу Землі, синє світло з коротшою довжиною хвилі, розсіюється краще, ніж червоне. Ось чому люди не сприймають синє світло, коли воно проходить крізь атмосферу.

Тим часом всі довжини хвиль видимого світла, що проходять через атмосферу Землі, зменшуються. Тому світло, яке досягає наших очей, сприймається рецепторами не одразу. За словами вчених, це дозволяє мозку сприймати кольори зображення з трохи меншою кількістю синьо-жовтого. 

Хоча це не впливає на те, що бачать наші очі, все рентгенівське та гамма-випромінювання відфільтровується до того, як наблизиться до Землі.

“Більша частина ультрафіолетового випромінювання (УФ) поглинається стратосферним озоном (вище 10 км), а велика частина інфрачервоного випромінювання (ІЧ) поглинається водяною парою та іншими молекулами”.

Цей ефект також пояснює, чому світанки та заходи Сонця здаються червоними. В цей час світло поширюється далі, розсіюється ще більше синього світла, і набагато більший відсоток світла з найдовшою довжиною хвилі (червоного) потрапляє до наших очей.

NASA також зазначило: хоча сонячне світло складається з усіх кольорів спектру, в космосі світло, що потрапляє в наші очі, настільки потужне, що очні рецептори не розрізняють ці кольори, і Сонце виглядає білим.

Те, що ми сприймаємо як колір, насправді залежить від частоти самого світла. Як зазначив Крістофер Бейрд, доцент кафедри фізики Університету Західного Техасу A&M, “світиться все Сонце та всі його шари. Так званий “колір сонця” – це весь спектр кольорів, присутніх у сонячному світлі, який виникає в результаті складної взаємодії всіх частин Сонця”.

Він зазначив, що “кожен чистий колір має чітку частоту хвиль”. У червоного найнижча частота видимого світла, а у фіолетового — найвища. 

“Якщо направити сонячне проміння через призму, то ми побачимо, що з іншого боку вийдуть усі кольори веселки. Тобто всі кольори, які бачить око людини. Це ще раз доводить, що Сонце біле. Тому правильніше сказати, що Сонце біле, ніж сказати, що воно жовте, помаранчеве чи якогось іншого чистого кольору”, – каже професор Бейрд.

Як повідомляло раніше BitukMedia, вчені NASA хочуть розбити супутник об астероїд і в такий спосіб змінити траєкторію його польоту. Це буде перший в історії людства експеримент такого роду. Зіткнення має відбутись вже наприкінці вересня.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі