Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Удар на випередження – NASA спробує збити астероїд у прямому ефірі

Важливо

Вчені хочуть розбити супутник об астероїд і в такий спосіб змінити траєкторію його польоту. Це буде перший в історії людства експеримент такого роду. Зіткнення має відбутись вже наприкінці вересня.

Про це повідомляє NASA.

Незабаром людство зможе спостерігати за першою в історії спробою змінити траєкторію польоту космічного об’єкта за допомогою зіткнення зі штучним супутником.

Не голівудська фантастика, а реальність. Землі дійсно може загрожувати падіння великого небесного тіла. І вже зараз варто протестувати можливості земних технологій із запобігання одного з можливих сценаріїв апокаліпсису. Тому NASA ще у 2021 році запустило свій проект під назвою DART.

Апарат, що вирушив у космос на борту ракети SpaceX, вріжеться у подвійний навколоземний астероїд Дідім. Це має змістити його з орбіти.

Як розповіли в NASA, апарат вагою 500 кг вріжеться в дрібний, 160-метровий, астероїд системи Дідим. Він називається Діморф і робить один оберт навколо основного астероїда приблизно кожні 12 годин.

“Якщо ми вдаримо по об’єкту, це має уповільнити період його обертання приблизно на 10 хвилин”, – розповів менеджер проекту DART Ед Рейнольдс.

Це буде удар на випередження. Змінити траєкторію одразу не вдасться, але за кілька десятиліть до можливого зіткнення – цілком ймовірно. 

Від удару об астероїд варто очікувати вивільнення великої кількості дрібних каменів. Коли вони дістануться атмосфери Землі, то проллються на планету першим штучно створеним метеоритним дощем.

Очікується, що зіткнення DART з Діморфом станеться 27 вересня цього року трохи пізніше опівночі за середньоєвропейським часом. У NASA обіцяють, що весь процес транслюватиметься в прямому ефірі.

А за десять днів до зіткнення від основного апарату відокремиться невеликий зонд. Він також обладнаний камерами та зможе продемонструвати наслідки удару.

Ані Дідим, ані Діморф на сьогодні Землі не не загрожують. Просто вчені вирішили підготуватись заздалегідь. У людства немає ніяких даних про те, як  на практиці будуть поводитися космічні тіла після удару космічним кораблем. А тому на нинішній експеримент покладають великі сподівання. Отримана інформація знадобиться для планування інших майбутніх місій.

Як повідомляло раніше BitukMedia, NASA розпочинає нову випробувальну місію з дослідження Місяця. Пуск ракети-носія заплановано на 29 серпня з космодрому у Флориді. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі