Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

За будь-якої погоди і пори року – на Марсі навчилися виробляти кисень

Важливо

Прилад MOXIE, який має марсохід Perseverance, може виробляти із повітря на Марсі 6 грам кисню за годину. Стільки ж продукує невелике деревце на Землі. Науковці тестують прилад з лютого 2021-го і він показав ефективність за різноманітних умов.

Про це повідомляє The Guardian.

MOXIE, який за розмірами не більший за ланч-бокс. Він виробляє кисень напряму із багато на вуглекислий газ атмосфери планети. Із лютого минулого року прилад вмикали 7 разів, в тому числі вдень і вночі і в різні сезони – і він показав однакову ефективність.

Але прилад не тестували ще в умовах світанку та заходу сонця, коли температура на Марсі сильно змінюється, каже Майкл Хект, головний дослідник місії Moxie в обсерваторії Хейстек Массачусетського технологічного інституту.

Дослідники припускають, що збільшену версію Moxie можна відправити на Марс, щоб о виробляти об’єм кисню, еквівалентний тому, що виробляють кілька сотень дерев. Прилад хочуть відправити до прибуття людей на планету.

Техніки сподіваються, що збільшена версія Мохіе генерувати кількість кисню, достатньо щоб не лише забезпечити людей, а й заправити їх ракету для польоту назад на Землю. В ідеалі установки мають працювати безперервно. Техніки припускають, що це реально, зважаючи, що малий прилад зміг працювати, не зважаючи на багаторазові вмикання та вимикання.

Якщо вдасться виробляти кисень на Марсі, це значно спростить місію з людьми, яка має взяти з собою комп’ютери, скафандри та житлові конструкції.

Як повідомляло раніше BitukMedia, європейське космічне агентство разом з італійськими науковцями створює роботизовану руку. Вона допоможе доставити на Землю зразки ґрунту з Марсу. Розробники сподіваються, що роботизована рука приєднається до Perseverance на Марсі у 2025 році, а зразки марсианського ґрунту прибудуть на Землю до 2033 року.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі