Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Острів-привид, який вважався найпівнічнішим в Арктиці, виявився брудним айсбергом

Важливо

Найпівнічніший острів у світі виявився шматком айсберга, що прикинувся суходолом. З сенсаційним висновком допомогли географам дослідники космосу. Фахівці Національного космічного інституту Технічного університету Данії (DTU Space) приєдналися до нової експедиції в Арктику.

Про це повідомляє DTU Space.

Невеликий острів – 30 на 60 метрів – знайшли у липні 2021 року біля північних берегів Гренландії, за Полярним колом. Його визнали найпівнічнішою точкою суходолу й назвали Qeqertaq Avannarleq (Кекертак-Аваннарлек). У перекладі з гренландської «найпівнічніший острів».

Рік тому його виявлення наробило галасу в науковому середовищі. Тепер експерти спростували відкриття і заявили: це айсберг з незвичайно пласкою поверхнею, що сів на мілину. 

Знайшли його випадково. Експедиція шукала зовсім інший острів – Оодак. Перш ніж він таємничо зник, Оодак теж вважався найпівнічнішим. Його відкрили у 1978-му. Йдеться про мілини з ґрунту, які оголились через зсув багаторічних льодів, – припускали вчені.

Учасники нової експедиції докладно вивчили товщину льодів та глибину моря навколо кількох передбачуваних островів. Справа в тому, що глибину моря тут раніше ніколи не вимірювали  – заважав напівстаціонарний морський лід завтовшки 2-3 метри.

Нові виміри несподівано показали, що всі острови розташовані на глибині моря від 25 до 45 метрів, – розповів професор кафедри космічних досліджень та космічних технологій DTU Рене Форсберг.

Висновок однозначний: це не острови, айсберги з пласкою вершиною. А незвичайне покриття з ґрунту, гальки та мулу, ймовірніше, відклалось на кризі з льодовиків у цьому районі.

Члени експедиції вказують, що ці айсберги можна назвати хіба що напівстаціонарними крижаними островами. Довго вони “не живуть” – не більше кількох років. От і пояснення, куди зникли попередники «найпівнічнішого острова у світі».

Дослідники також оглянули район з гелікоптера. Знайдені ними ще кілька утворень з ґрунтом на поверхні їх вже не обманули. То теж айсберги, що маскуються під острови.

З огляду на останні відкриття титул «найпівнічнішої землі»  знов повертається до Каффеклуббена. Це маленький острівець у Північному Льодовитому океані, поблизу північного узбережжя Гренландії. Його виявили ще на початку минулого століття. Каффеклуббен у перекладі з гренландської “Острів Кавового клубу”.

Як повідомляло раніше BitukMedia, найбільший льодовик світу Антарктида прискорив своє танення за 25 років. Зважаючи на об’єми води, які можуть вивільнитись, наслідки будуть надзвичайними, кажуть в NASA.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі