Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Наслідки будуть надзвичайними – найбільший льодовик світу прискорив танення

Важливо

Найбільший льодовик світу Антарктида прискорив своє танення за 25 років. Зважаючи на об’єми води, які можуть вивільнитися, наслідки будуть надзвичайними, кажуть у NASA.

 Про це йдеться у дослідженні Лабораторії реактивного руху NASA, повідомляє CNN.

За останні 25 років  Антарктида зменшується у два рази швидше, ніж за попередній період спостереження. Прибережні льодовики тануть, розпадаються на айсберги, а природа не встигає відновити льодовий покрив у природній спосіб. 

Лід в Антарктиді тане з двох причин – з одного боку льодова шапка нагрівається і від неї відколюються айсберги. З іншого – океани потеплішали і тепер їх води знизу підтоплюють шельфовий лід – тонкий шар криги, який оточує материк. Ці процеси взаємопов’язані – чим тонше шельфовий лід, тим частіше від материка відколюються айсберги.

У NASA перевірили показники починаючи з 1997 року, і з’ясували, що танення іде вдвічі швидше, ніж оцінювалося раніше. Лише на айсберги від Антарктиди відкололося 37 тис. кв. км льоду за останні 25 років.

Об’єм води, який міститься у льодах Антарктиди, може підняти рівень світового океану на 88%, що матиме надзвичайний вплив на світ. Вихід – дотримуватися Паризької кліматичної угоди, кажу дослідники. Вона не зупинить танення льодовиків, але хоча б рівень води у океані буде підійматися не так швидко.

Як повідомляло BitukMedia, раніше небо над Антарктидою, де триває полярна зима, забарвилося у бордові та рубінові відтінки. Науковці пов’язують це із забрудненням атмосфери після виверження вулкана Хунга Тонга-Хунга Хаапай на півдні Тихого океану всередині січня цього року.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі