Вівторок, 16 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Небо Антарктиди забарвилося у фантастичні кольори після виверження «найвибуховішого» вулкану

Важливо

Небо над Антарктидою, де триває полярна зима, забарвилося у бордові та рубінові відтінки. Науковці пов’язують це із забрудненням атмосфери після виверження вулкана Хунга Тонга-Хунга Хаапай на півдні Тихого океану всередині січня цього року.

Про це повідомляє The Guardian.

У червні таке ж атмосферне явище спостерігалося у Австралії та Новій Зеландії.

Фото: Stuart Shaw/The Guardian

«Зазвичай небо посеред зими в Антарктиді весь час темне, за виключенням часу так званих «морських сутінок», коли лінію горизонту добре видно. Але цього року нам показують справжнісіньке шоу – таке, що більшість персоналу похапали курточки і побігли назовні із камерами», – коментує Стюарт Шоу із новозеландської антарктичної станції «Скотт-Бейс». Він переконує, що не редагував фото, які надав журналістам.

Фото: Stuart Shaw/The Guardian

Науковці пояснюють атмосферне явище дрібними аерозольними часточками викидів від виверження підводного вулкану Хунга Тонга-Хунга Хаапай, дим якого підіймався на поверхню.

Сейсмічна активність в регіоні почалася ще у грудні, 14 січня цього року почалося виверження, а апогею досягло через два дні. Воно струснуло не лише архіпелаг Тонга, а й усю планету.

Гуркіт від виверження було чутно за 10 тисяч кілометрів. У місцевого населення Тонга поруч зник доступ до мобільної мережі та інтернету, а короля  Тупоу VI екстрено вивезли з палацу. Хвилі від виверження досягли США, а у Японії та Австралії хвилі сягли 1,2 м над рівнем моря. Стовп диму піднявся на висоту 58 км – найбільша за весь час супутникового спостереження.

«Це одне з найвибуховіших вивержень у ХХІ столітті на цей момент”, – сказав Шейн Кронін, професор вулканології Оклендського університету в Новій Зеландії у коментарі DW.

Гуркіт від виверження створив хвилі в атмосфері, які відбивалися довкола планети шість разів і досягли швидкості 320 м/с.

Як повідомляло BitukMedia, українські полярники зі станції “Академік Вернадський” опублікували відео, як пінгвіни стрімко вискакують з води на берег.

За словами вчених, вайлуватими та незграбними пінгвіни здаються на суші. У воді, де вони проводять 80% життя, ці тварини дуже швидкі

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі