П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені навчились діагностувати рак з допомогою хробаків (ВІДЕО)

Важливо

Хробаки допомагають виявляти рак підшлункової залози у людей на ранній стадії. Японська технологічна фірма Hirotsu Bio Science стверджує, що розробила першу у світі подібну технологію. Достатньо відправити аналіз сечі до спеціалізованої лабораторії

Про це розповідає Interesting Engineering.

Сечу поміщають у чашку Петрі з певним видом нематод завдовжки близько міліметра. Ці круглі черви називаються C. elegans. Нюх у них набагато сильніший, ніж в собак. Запах ракових клітин їх відштовхує. Японські дослідники кажуть, що ця особливість робить нематод сильним діагностичним засобом.

“У технологій немає шансів проти можливостей, які мають живі організми. Це дуже важливо при ранньому виявленні раку і подібних захворювань, оскільки черв’яки можуть відчувати дуже незначні кількості ракових клітин”, – пояснив голова компанії Hirotsu Bio Science Такаакі Хіроцу. Він досліджує нематод вже 28 років.

Для створення тесту компанія змінила генетичний код нематод так, щоб вони відливали від зразків раку підшлункової залози. Вчені почали саме з цього виду онкології через складність діагностики та швидкість прогресування.

Найближчими роками компанія планує створити подібні тести на рак печінки, шийки матки та молочної залози.

При цьому компанія зазначає, що вона не дає 100-відсоткової гарантії. Однак може стати інструментом раннього скринінгу, який допоможе пацієнтам швидше розпочати подальше тестування та лікування.

У 2023 році компанія планує розпочати продаж тесту не лише в Японії, а й у США.

Як повідомляло раніше BitukMedia, вчені зі Школи медицини Університету штату Вашингтон (США) повідомили, що ДНК-вакцина проти агресивного типу раку молочної залози пройшла першу фазу клінічних випробувань на людях. Експериментальний препарат показав себе як цілком безпечний. Він здатний викликати сильну імунну реакцію на ключовий білок пухлинних клітин.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі