Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Найбільший радіотелескоп світу шукатиме іншопланетян

Важливо

У австралійському окрузі Ваджаррі почали споруджувати найбільший радіотелескоп світу. 130 тис. радіоантен, сподіваються науковці, допоможуть їм пізнати Всесвіт на початку його зародження.

Про це повідомляє The Guardian.

Будівництво найбільшої у світі радіоастрономічної обсерваторії Square Kilometer Array почалося в Австралії після того, як інженери та науковці працювали над проектом 30 років. Тепер її називають одни із найбільших наукових проектів століття.

SKA будуть використовувати для того, щоб вловити радіосигнали від утворення перших зірок та галактик у Всесвіті і для пошуку темної енергії. Також науковці сповідають знайти відповідь на запитання, чому Всесвіт розширюється і чи є життя на інших планетах.

Спочатку SKA буде включати групу із двох телескопів. У Ваджаррі буде знаходитися SKA-Low, що складається з 131 072 деревоподібних антен. Він чутливий до низькочастотних радіосигналів. Він буде у вісім разів чутливіший за існуючі аналогічні телескопи та складатиме карту неба у 135 разів швидше.

Інша складова системи – 197 традиційних “тарілок” буде у південно-африканському регіоні Кару.

Доктор Сара Пірс, директор SKA-Low, сказала, що обсерваторія “стане визначальною на наступні п’ятдесят років для радіоастрономії, картографування народження і смерті галактик, пошуку нових типів гравітаційних хвиль і розширення меж того, що ми знаємо про Всесвіт”.

Телескопи SKA будуть достатньо чутливими, щоб виявити радар інопланетного аеропорту на планеті, що обертається навколо зірки за десятки світлових років від нас, додає Пірс.

Як повідомляло BitukMedia, команда вчених разом з музикантами перетворили знімки, отримані з космічного телескопа “Джеймс Вебб”, на музику. Допомогла технологія, що так і називається – озвучування даних. Тепер можна послухати як звучать дві туманності й одна екзопланета.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі