Вівторок, 16 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Багатозубий мисливець”: динозавр-баклан населяв водойми понад 70 млн років тому

Важливо

Поряд з великою групою динозаврів-хижаків на доісторичній Землі існували й різноманітні “диваки”. От як нещодавно вивчений динозавр з Монголії — розміром з гусака і навіть трохи схожий на нього. Дослідники назвали “плавучого мисливця” нелітаючим бакланом Крейдового періоду.

Про це розповідає Reuters.

Динозавр під назвою Natovenator polydontus жив приблизно 72 млн років тому в Крейдовий період. За своєю будовою це – пірнаючий птах з обтічним тілом. Він мав подовжену шию, схожу на гусячу, і довгий сплощений дзьоб з понад сотнею дрібних зубів, повідомили вчені з Південної Кореї. Вони додали, що Natovenator майже напевно був вкритий пір’ям.

Це вперше вдалось виявити скелет динозавра, що добре зберігся, під час розкопок на території сучасної пустелі Гобі. “Дивовижний” динозавр отримав назву Natovenator polydontus, що означає “багатозубий плавучий мисливець”. Цей малюк (довжина його тіла становила лише близько 30 см), жив у річках та озерах доісторичної Монголії близько 71 млн років тому.

Довга, обтічна форма тіла, як у птахів, що добре пірнають, дуже довга шия і витягнуті щелепи, повні дрібних гострих зубів, робили його грозою підводних мешканців. Такі зуби дозволяли полідонтусу з успіхом полювати на дрібну, слизьку, звивисту здобич, вважають вчені. Дослідники назвали “плавучого мисливця” нелітаючим бакланом Крейдового періоду.

Natovenator polydontus. Малюнок – Yusik Choi/Handout 

Як повідомляло раніше BitukMedia, вчені склали опис нового виду прадавнього морського ящера –  серпентизухопса. Він схожий на гібрид змії з крокодилом. Цікаво, що скам’янілості великої морської рептилії пролежали у палеонтологічному музеї понад 20 років. Науковці зацікавились їм тільки зараз.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі